Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заплаши Мексико с автомобилни мита от 25%

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък президентът на Съединените щати Доналд Тръмп използва любимата си социална медия Туитър, за да похвали усилията, които полага Мексико по отношение на границата си със САЩ, отбелязвайки, че "за първи път от десетилетия" страната е предприела мерки, за да спре нелегалните лица да пресекат границата.

Той обаче подчерта, че ако Мексико спре усилията си, САЩ ще въведат 25 процентни митнически тарифи за автомобилите, произвеждани в страната, ще затворят границата и дори ще въведе допълнителни мерки, ако е необходимо.

Тръмп написа: "Ако по някаква причина Мексико престане да арестува и да връща нелегалните обратно там, откъдето са дошли, САЩ ще бъдат принудени да въведат мита от 25% за всички автомобили, произвеждани в Мексико и доставяни през границата за нашия пазар. Ако и това не сработи, ще затворя границата!".

Той също така добави: "Това ще замени USMCA", визирайки тристранният търговски пакт между САЩ, Канада и Мексико, който трябва да замени досегашното Северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като NAFTA. "Също така обмислям икономическо наказание за 500 млрд. долара заради незаконните наркотици, които се транспортират и контрабандират през Мексико и през нашата южна граница. Над 10 000 американци умират всяка година, което унищожава много семейства!"

"Отправяме се към Южната ни граница, за да се покажем част от изградената нова стена! Тръгваме сега!", написа президентът на САЩ.

Преди да замине за южната граница, президентът Доналд Тръмп също така призова отново Федералният резерв да намали лихвените проценти и да премине от "количествено затягане" към "количествено облекчение", като това е неговия първи призива към Фед да започне отново да купува американски държавни облигации.

"Въпреки това се справяме много добре", посочи той визирайки данните на Министерството на труда за ръст със 196 000 на новите работни места, създадени през март.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени