Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха кмета на Рига заради „безсрамни финансови нарушения“

Нил Ушаковс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Латвийското правителство уволни днес водача на прокремълската социалдемократическа партия „Съгласие“ Нилс Ушаковс от поста кмет на столицата Рига за „безсрамни финансови нарушения“, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ушаковс е кмет на Рига от 2009 г. Ръководената от него партия спечели парламентарните избори през октомври миналата година, но не успя да формира коалиция и премина в опозиция.

Партията е подкрепяна главно от рускоезичното малцинство, което представлява около една четвърт от населението от 1,9 милиона души на Латвия.

Министърът на околната среда и регионалното развитие Юрис Пуце обяви, че Ушаковс е отговорен за тежко нехайство и системна небрежност, както и за безсрамни финансови нарушения.

По силата на закона министърът отговаря за контрола над общините и за функционирането им.

В случай на повтарящи се нарушения, министерството е длъжно да разпусне общинския съвет (което води до предсрочни избори) или да уволни кмета.

През януари Ушаковс беше задържан за кратко при разследване за корупция във връзка с търг за покупката на полски и чешки автобуси и трамваи за общинската компания за обществен транспорт „Ригас сатиксме“.

Ушаковс заяви, че ще обжалва решението на министерството в съда. „Ще се боря, ще остана с избирателите си, каквото и да стане“, каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени