Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици създадоха ретро телефон с шайба и СИМ карта

Според Велислав Великов и Мариян Захариев старите аналогови технологии имат шанс и в дигиталната ера

2
Снимка: Велислав Великов

Ученици от столичното Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия Университет - София създадоха ретро телефон с шайба и със СИМ карта.

Проектът на Велислав Великов и Мариян Захариев беше отличен  със специална награда през 2018 година в първото изложение на ученически ИТ проекти в ТУЕС Фест. Според двамата дванайсетокласници старите аналогови технологии имат шанс в новата дигитална среда и дори могат да бъдат начин на забавление.

"Веднъж бях на село и баба ми отново ме питаше как се работи с телефон копчета, беше мобилен телефон от по-старите. И на мен ми хрумна, след като взех СИМ модул, да го пригодим, така че телефонът с шайби да работи със СИМ карти", споделя Велислав, а приятелят му Мариян допълва: "Говорих с един приятел за части и той ни намери шайба. Помагах главно със запояването и с правенето на самия проект. Велислав се занимаваше с кода. В момента, в който разбрахме как работи шайбата за набирането на числата, стана по-лесно." 

Велислав Великов и Мариян Захариев, ученици в Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София
Велислав и Мариян вярват, че образованието трябва да е близко до нуждите на бизнеса, а примерите идват от училището , в което учат. "Доста от учителите в ТУЕС са преподаватели в Техническия университет в София. Благодарение на тази връзка училището има достъп повече до нови технологии, които навлизат", споделят учениците.

"Хора на нашата възраст не знаят как се работи с телефон с шайба и се опитват да натиснат самите цифри. Малко по малко се губи връзката между старите и новите неща. В днешно време всички се стремим към модернизация. Понеже съм хванал малка част от нещата, които са били от старите времена, те пораждат носталгия у мен. По тази причина гледам да ги съчетавам. Правя часовник с газоразрядни  лампи, които са като лампите вкъщи, само че светят с номера", разказва Велислав. Той модернизира телефона с шайба на баба си не само, за да приложи знанията, които ще му бъдат полезни и за избраната от него професия, но и заради станалата напоследък модерна носталгия по ретрото.

Преоткриването на старата технология с новите методи на програмирането е световна тенденция, която печели симпатиите на милиони ентусиасти по света.

Подробностите от репортажа на Добромир Видев в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени