Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Марк Креймър: Тръмп вече нанесе огромни поражения на НАТО

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Тази криза на идентичността е доста по-различна от предишните“, каза пред БНР Марк Креймър, професор по международни отношения и история на Студената война от Харвард. Той се включи с коментар на отбелязания през седмицата 70-годишен юбилей от създаването на НАТО.

“НАТО е преминавала през доста тежки кризи, като тези през 60-те години на миналия век и в началото на 80-те години“, посочи още той в интервю за предаването “Събота 150“.

В наше време е много различно в един много ключов аспект. Кризата е причинена от една единствена личност, президента на САЩ Доналд Тръмп. За първи път през последните 70 години американски президент изразява изначално съмнение във важността на НАТО и заплашва, че ще прекрати членството на САЩ.

Независимо дали ще бъде преизбран през 2020 г., Тръмп вече нанесе огромни поражения на НАТО, посочи още професорът.

Причината тържествата (по повод 70-годишнината от основаването на Алианса – б.р.) да са различни от предишните кръгли годишнини е Тръмп, защото всички се опасяваха, че ще развали всичко и ще предизвика крайно унизителна конфронтация.

Преувеличава ли се руската заплаха според него:

“НАТО се разшири значително през последните 20 години. Географското разширяване прави все по-трудно НАТО да отбранява всички страни членки, защото някои от тях са много близко до Русия, особено балтийските държави, ако те попаднат под руско нападение, НАТО ще има толкова значителна липса на географско предимство, че би била необходима намеса от САЩ“, каза още той и допълни:

“Но в този момент пак заради настоящия президент волята на САЩ да се намесят би била под съмнение“.

Цялото интервю с проф. Марк Креймър може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени