Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пшемислав Квечен: Липсата на независимост в паричната политика е основният проблем в Турция

Снимка: БГНЕС

“Основният проблем в Турция е липсата на независимост в паричната политика“, каза пред БНР Пшемислав Квечен, главен икономист в ХТВ - една от най-големите брокерски къщи в Европа.

“Дори и преди няколко години, когато страната се радваше на икономически растеж, той се дължеше на сериозен дефицит в текущата сметка, финансиране отвън и инфлация. В такава ситуация трябва да се води рестриктивна политика, за да преодолеят поне частично дисбалансите или поне да бъдат контролирани. Вместо това централната банка водеше много експанзивна политика под натиска на президента Ердоган. Инфлацията започна да расте неудържимо. Съвсем естествено това доведе до задълбочаване на проблемите и миналата година прерасна в криза, която удари курса на турската лира. Тя поевтиня изключително много“, каза още той в интервю за предаването “Събота 150“.

“По-голяма разлика в курса на лирата спрямо останалите валути означава по-скъп внос. Например - Турция много разчита на внос на енергийни ресурси. В същото време Централната банка трябваше да оцелее някак си и затова прибегна до увеличаване на лихвите. В настоящата ситуация инвеститорите просто не са сигурни, че управляващите в Турция ще водят достатъчно благоразумна политика, за да се справят с икономическата криза. Това, което се случи през последната година в Турция, беше катастрофално. Да, наистина централната банка започна да вдига лихвите - с 25 % кумулативно. Това овладя донякъде инфлацият, но с цената на рецесия“, каза още Квечен и допълни:

“Очевидно е, че това не е много добре за политиците, в този случая - за управляващата партия. Тя изгуби местните избори в двата големи града и сега инвеститорите се притесняват, че президентът Ердоган няма да бъде достатъчно търпелив, за да се справи рационално с тази криза - т.е., да позволи воденето на рестриктивна политика. Това обаче ще означава, че за Турция ще е невъзможно да възстанови от икономическата криза“.

“Турция се опитва да демонстрира, че може да задълбочи партньорството си с Русия и заедно да отнемат влиянието на Съединените щати от Близкия Изток. Това обаче е много рискована стратегия“, посочи още анализаторът.

Цялото интервю с Пшемислав Квечен може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени