Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици протестират в страната в Световния ден на здравето

| обновено на 07.04.19 в 15:21
2
Снимка: БГНЕС

Трети пореден протест на медицинските сестри се проведе в Сливен. Информацията за протеста бе разпространена в социалните мрежи. Исканията на протестиращите медицински специалисти са за адекватно заплащане и достойни условия на труд. Протестът се проведе пред главния вход на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от 11.00 до 12.00 часа.

Ефективни стачни действия на медицинските специалисти се очаква да започнат след средата на месец май, ако Министерство на здравеопазването не започне разрешаване на поставените искания за увеличение заплатите и подобряване условията на труд  в сектора. Това обяви организаторът на третия пореден протест на медицинските специалисти в Сливен Надежда Маргенова.

Днес десетки медицински сестри, подкрепени от лекари и медици от Спешната помощ, протестираха пред областната болница.

Маргенова съобщи, че в момента се подготвя национален протест в София, който ще се проведе на 15 май, а след това е възможно да пристъпи към ефективни стачни действия.

“И ако тогава господа управляващите не се задействат, ние нямаме друг изход, освен да предприемем тази мярка“, каза тя.

Маргенова бе скептична относно утрешната среща на медицинските специалисти с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която трябва да бъде предложена нова методика за изчисляване на заплатите:

“Аз не знам каква методика нова ще измислят при условие, че не предлагат да се увеличи цената на съответната клинична пътека“.

На днешния протест лекари и медицински сестри изказаха мнение, че тази политика в здравеопазването е пагубна за здравето на населението.

“Бъдещето е черно, ако народът не го разбере!“. “Нямаме ново попълнение, младо попълнение по-точно“. “Тези, които завършват, предпочитат да отидат в чужбина“, коментираха присъстващи.

Днес изтича едномесечното предизвестие за напускане на работа на лекарите в общинската Очна болница във Варна. Причината за решението им е лошото материално състояние на болницата и условията за работа в нея. В петък управителят на лечебното заведение д-р Руслан Тошев съобщи, че е подал оставка, за да тушира създалото се напрежение.


Снимка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия