Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Проданов: "Октоподът" е обхванал цялата държава

Депутатът от БСП Христо Проданов и водещият на предаването "Неделя 150" Явор Стаматов
Снимка: Даниела Късовска


„“Апартаментгейт“ вече започва да слиза и на по-ниските етажи в управляващото мнозинство на ГЕРБ. Това показва, че „октоподът“ е обхванал абсолютно цялата държава“. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Христо Проданов. Според него изходът е нови избори и смяна на модела. ГЕРБ е „основният инкубатор“ на корупцията, подчерта той. По думите му ситуацията в парламента не се е променила, затова от БСП нямат причина да се върнат обратно в зала. 

„Артекс“ се оказа фирмата на властта, която е продавала на хора с власт от ГЕРБ на ниски цени. Оказа се, че г-н Кирилов е част от правната кантора, която обслужва „Артекс“. Не си обяснявам как може да поемеш политическа вина – да смениш правосъдния министър, който си е купил апартамент от тази фирма, с адвоката на тази фирма. Струва ми се двоен аршинът“, коментира Проданов за новия правосъден министър Данаил Кирилов.

Искаме оставката както на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, така и на неговия заместник, категоричен бе депутатът в предаването „Неделя 150“. Той обясни това с факта, че от левицата имат съмнения за това, че заместникът му, който също е замесен в имотния скандал, реално може да разследва началника си. Той припомни, че още от самото начало са били против назначаването на Пламен Георгиев за председател на агенцията. С внесената подписка за отстраняването на Георгиев от БСП дават знак на управляващото мнозинство да поправи грешката си.

„Промяната, която беше направена миналата седмица в антикорупционния закон, е относно изискванията за ценза на председателя на антикорупционната комисия. Досега в закона беше посочено, че той трябва да има висше юридическо образование. Сега това отпада като изискване, просто трябва да има висше образование със степен магистър. Това е внесено като предложение и се обсъжда в комисиите, което естествено ще бъде прието. Това ни кара да мислим, че този, който са си набелязали да бъде нов председател на тази комисия, не отговаря на тези условия и затова те сега ги променят“, подчерта още Христо Проданов.

Не може управляващото мнозинство да назначава председателя на органа, който после ще го разследва, повтори депутатът от левицата. От партията са категорични, че председателят на органа трябва да се назначава от президента.

За информациите за дадени милиони от Корнелия Нинова на Михаил Миков, за да се откаже от председателското място в БСП, Проданов изказа мнение: „Опитват се да зададат друга тема, за да се измъкнат от този „Апартаментгейт“, в който сами са се вкарали“.

Той посочи, че няма усещане за напрежение в структурите на БСП и Националния съвет преди европейските избори. Депутатът подчерта, че листата за евровота ще бъде избрана с гласуване.

Ако Сергей Станишев не бъде в следващия ЕП, това няма да навреди нито на имиджа му, нито на възможностите, които той има да провежда политика на европейско ниво, смята Христо Проданов.

Според него проблемът със сертифицирането на машините за предстоящия вот може да бъде достатъчно основание за обжалване на резултатите. Ако не бъдат сложени тези 3000 машини за европейските избори, това е неизпълнение на Изборния кодекс, отбеляза той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна