Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска актриса, номинирана за „Гоя“, с кауза за жертвите във войната по пътищата у нас

2
Мария Иванова в студиото на програма „Хоризонт“.
Снимка: БНР

„Щастлива съм да съм тук, да се завърна в България. Тръгнах на 20 години. Пътят не беше лек, но трябва да се борим. Лека полека нещата се постигат с труд и учене“. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ българската актриса Мария Иванова, която е една от любимите звезди в испанското кино.

В момента Мария е в България, за да снима с режисьора Христо Порязов късометражния филм „Защо аз“, посветен на жертвите във войната по пътищата:

„Една от причините да дойда в България е, че Христо ми предложи тази роля. Много ме очарова идеята. В България има страшно много пътни произшествия. Този късометражен филм най вече е за това, искаме да достигнем до сърцата на гражданите, за да могат да си дадат сметка, че да си на пътя не само може да рискуваш собствения си живот, но дори да развалиш един живот на цяло семейство. Снимките свършиха. Надявам се скоро да можем да бъдем тук и да направим премиерата“.

Мария Иванова е една от многото българи, която след 1989 година със семейството си се отправя към Испания. Тогава обаче едва ли предполага, че един ден ще е сред изтъкнатите актриси в страната. Докато стигне до известността обаче, тя минава по дълъг и труден път, работи най-различни неща, за да може да сбъдне мечтата си и да пробие в актьорската професия.

Равносметката към днешния ден обаче е забележителна - участвала е в много испански сериали, някой от тях популярни и в България, като „Новите съседи“. Снима късометражния филм "Матрьошка" на Фран Капия – филм, който продължава да получава международни награди по света, а главната роля, която изпълнява, записва на руски език.

В двата последни филма, в които участва - "Бернарда Алба" и "Йерма", по произведения на поета и писател Федерико Гарсия Лорка, през 2017 година е номинирана за изгряваща млада звезда за наградите „Гоя“ в Испания, еквивалент на американския „Оскар“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени