Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Созопол и главния счетоводител на общината

| обновено на 08.04.19 в 13:31
Панайот Рейзи
Снимка: БГНЕС

Спецсъдът отстрани от длъжност Панайот Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева. Делото е по искане на Специализираната прокуратура, а мотивите са в 66 страници.

Заседанието започна с искане на защитата за прекратяване на делото. Според адвоката на Рейзи и Мусева спецсъдът не е компетентен да го гледа, защото разследването се води от Софийската градска прокуратура и докато не се стигне до внасяне на обвинителен акт, то ще е от компетентността на Софийския градски съд. Прокуратурата не се съгласи, съдът също и делото започна по същество, като адвокатът на двамата се опита да обезсмисли отстраняването им, като представи молби за отпуск, подписани днес от двамата, за дълъг период от време – до юни.

Според прокуратурата Рейзи и Мусева в съучастие с още едно лице са източили близо 2 милиона лева от общинския бюджет – пари, предназначени за строително-монтажни работи, които отивали не при фирмата, извършила ремонта, а у частно лице.

По делото трябва да бъдат разпитани много от подчинените на двамата и затова, според прокуратурата, ако те останат на позициите си, ще повлияят на техните показания. Прокурор Марияна Димитрова каза:

"При разпити на свидетели, същите под една или друга форма заявяват, че се страхуват".

След заседанието Панайот Рейзи беше лаконичен:

"Имаме право на обжалване. Ще се видим на 16-и и тогава ще видим за какво става дума".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна