Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК глоби General Electric с 58 млн. евро за подвеждаща информация при придобиването на датска компания

В понеделник Европейският антимонополен регулатор глоби американският конгломерат General Electric с 52 млн. евро за предоставяне на подвеждаща информация при поглъщането преди две години на датския производител на роторни лопатки LM Wind.

General Electric заяви пред Европейската комисия, че не разработвала никакви други вятърни роторни турбини, освен своята 6-мегаватова турбина, когато компанията е поискала одобрение от ЕС за закупуване на датската фирма LM Wind. ЕК обаче установи чрез трета страна, че това не е вярно и че GE е предлагала едновременно и 12-мегаватова турбина на свои потенциални клиенти.

Впоследствие американският гигант оттегли искането си и го подаде отново един месец по-късно с повече данни за бъдещите проекти, като самата сделка по закупуването на LM Wind беше одобрена от Европейската комисия през март 2017-а година.

От ЕК обаче подчертаха, че наложената в понеделник глоба няма да има каквото и да било влияние върху самата сделка по придобиване на датската компания от General Electric.

В изказването си след днешното съобщение, еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер подчерта, че точната информация е от жизненоважно значение за вземането на решения от ЕК и заяви, че глобата доказва, че антимонополният регулатор гледа "много сериозно" на подобни нарушения.

Ройтерс напомня, че през 2017-а година Европейската комисия глоби и Facebook със 110 млн. евро за подаване на подвеждаща информация по време на покупката на интернет приложението WhatsApp.

Междувременно акциите на General Electric Co. се сриват с над 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като анализаторът Стивън Туса от банката JP Morgan се върна обратно към оценката си за силно низходящо движение на акциите на индустриалния конгломерат. Стивън Туса понижи прогнозната си цена за акциите на GE до 5 долара за акция, което е с цели 50% под пазарната цена от края на петъчната търговия на Уолстрийт на ниво от 10 долара.

Акциите на американския индустриален гигант се обезцениха с 20,3% през последните 12 месеца, като в същото време индексът DJIA нарасна с 10,4%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени