Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Пиргова: Не очаквах обща декларация от Консултативния съвет

Проф. Найденов: Голямата корупция не се изразява в апартаменти

Доц. Мария Пиргова
Снимка: БГНЕС

Аз не очаквах някакъв по-различен резултат, какъвто сме склонни да търсим, като обща декларация или някакво общо решение от този Консултативен съвет, каза пред БНР доц. Мария Пиргова в коментар на изказването на президента Радев след Консултативния съвет за национална сигурност – “да се дадат незабавни отговори“.

Този Съвет има изключително значение, тъй като България е предупредена като нация, не просто партиите, не просто институциите, са предупредени са всичките, посочи още тя в интервю за предаването “Нещо повече“.

“Този Консултативен съвет е като сирена за гражданите, защото държавата се разрушава до нива, до които може да стане невъзстановима като съдебна система, като демократична система, която бяхме изградили върху нашата конституция“, каза тя и допълни:

Става ясно, че Законът за борба с корупцията, който беше приет преди една година, доказа своята тотална неефективност.

Сега се вижда, че представителите на дясното в парламента бранят статуквото по всякакъв начин.

Има един положителен факт, че при президента днес отидоха Бойко Борисов като министър-председател и Сотир Цацаров като главен прокурор – две много упълномощени, отговорни лица, бяха при президента, да – те не се съгласиха, чуха какво става и си отидоха, но бяха там, коментира още доц. Пиргова.

Този повод “Апартаметгейт“ за свикването на тази комисия има малко двусмислено значение, каза пред БНР проф. Николай Найденов и допълни:

“Той насочва вниманието на голяма част от хората, бих казал бившите социалистически труженици, към нещо, което е близко до техния манталитет и засегнатото им по онова време чувство за неравенство – купуването на апартамент и то на по-изгодна цена от пазарната“.

Затова този повод за мен не може да доведе до решаване на въпроса за корупцията. Защото съвременният свят, голямата корупция, голямото незаконно придобито имущество, не се изразява в жилища. Голямото богатство вече е в офшорните зони, допълни още проф. Найденов в интервю за предаването “Нещо повече“.

Интервютата с доц. Мария Пиргова и проф. Найден Найденов можете да чуете в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени