Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските сестри готвят мащабен протест

Има политическа воля за увеличаване на работните заплати на професионалистите по здравни грижи, съобщиха след срещата от Министерството на здравеопазването

| обновено на 08.04.19 в 18:42
Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри готвят мащабен национален протест, защото не са доволни от преговорите с министъра на здравеопазването относно методиката за определяне на работните заплати. "Не постигнахме съгласие за стартова заплата от две минимални работни заплати", съобщи Димитрия Димитрова:

„Подготвяме голям, грандиозен протест на 15 май в София здравните работници и медицинските специалисти от цяла България. Ще започнем в 14 часа от Министерския съвет с шествие до тук, с блокиране на движението и на възловите кръстовища в София".

"Няма как да бъдат изпълнени исканията, защото не проявиха разбиране, че трябва да бъдем с основни стартови заплати – да започнем всички новозапочнали със стаж, с една основна заплата и оттам насетне да се надгражда", каза още Димитрова.

Има политическа воля за увеличаване на работните заплати на професионалистите по здравни грижи, съобщиха след срещата от Министерството на здравеопазването. Методиката за справедливо разпределение на средствата за работна заплата ще бъде готова до 10 май. Дотогава ще се уточняват различните заплати в болниците и защо има диспропорции във формирането им. От министерството са категорични, че тези несъответствия ще бъдат преодолени с новата методика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени