Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей разговаря с Меркел и Макрон преди срещата на върха на ЕС

Британските депутати задължиха премиера си да иска отлагане на Брекзит

Тереза Мей и Ангела Меркел в Берлин.
Снимка: Тереза Мей и Ангела Меркел в Берлин / Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей е на дипломатическа совалка в Европа в опит да убеди Германия и Франция да подкрепят искането ѝ за ново отлагане на Брекзит преди утрешната среща на върха на Европейския съюз.

Мей иска от Ангела Меркел и Еманюел Макрон да одобрят нейния план за краткосрочно отлагане до 30 юни, въпреки че страните членки може би ще предпочетат идеята на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за по-дълга отсрочка с около година.

Британският премиер Тереза Мей разговаря два часа с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Мей пристигна спешно за консултации в германската столица ден преди Европейският съюз да гласува дали е съгласен за удължаване на срока за излизане на Великобритания от общността.

След разговора си с Меркел Тереза Мей отлетя за Париж, където има консултации с френския президент Емануел Макрон.

Срещата с Меркел започна с малък дипломатически гаф. Тереза Мей пристигна пред канцлерството точно в 12.00 часа, но нямаше кой да я посрещне. Пред вратите чакаха само журналисти. Мей беше видимо объркана и тръгна сама към сградата, когато отвътре се появи Ангела Меркел. Тя се извини за закъснението и върна Тереза Мей при журналистите, за да направят съвместна снимка. Дали става дума за случаен гаф, или Меркел искаше да покаже, че вече е загубила търпение и няма да бъде отстъпчива в преговорите, попитаха повечето медии.

Германският канцлер продължава да се бори с всички сили срещу Брекзит без сделка, беше коментарът на говорителя на Меркел. Смята се, че Мей е получила подкрепата ѝ за отлагане на Брекзит, но ѝ е дала да разбере, че това не зависи само от Германия.

27-те страни членки трябва да гласуват единодушно за отлагане и само един глас против е достатъчен, за да се отхвърли желанието на Лондон. За разлика от Меркел, френският президент Макрон вече неколкократно сигнализира, че не вижда смисъл в продължаващо отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Тереза Мей се опитва да получи подкрепа от Меркел и Макрон за нейното предложение Брекзит да бъде отложен до 30 юни с опция за излизане от ЕС по-рано, ако парламентът одобри сделка. Целта е да бъде избягнато участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент.

Европа обаче е само един от фронтовете, на които се сражава Тереза Мей. Тя трябва да се справя с бунтове сред брекзитърите в нейната Консервативна партия и в същото време да преговаря с вековните врагове от Лейбъристката партия за постигане на сделка, която ще бъде приемлива за депутатите в парламента.

Тереза Мей се опитва да убеди европейските лидери, че има план, с който ще бъде решена парламентарната криза и депутатите ще подкрепят подобрен вариант на нейната сделка.

Лидерът на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм свързва тези надежди с евентуално отваряне на споразумението за излизане от ЕС и промяна в частта за „предпазния механизъм“ за ирландската граница:

„Ще бъде фантастично, ако Ангела Меркел се опита да подкрепи порядъчен Брекзит, като се съгласи да бъде отворено и предоговорено споразумението за излизане“.

На Острова гледат на Меркел и на Макрон като на „доброто и лошото ченге“, но при всички случаи предоговарянето на споразумението на този етап не е на дневен ред. В редиците на торите цари голямо разцепление. Открито се иска оставката на премиера.

Брекзитърът Джейкъб Рийс-Мог предупреди, че следващият лидер на торите няма да бъде обвързан с предложенията и решенията на Тереза Мей. Марк Франсоа пък не е готов на никакви компромиси и не иска отлагане:

„ Дами и господа, ние избрахме за напуснем, ние гласувахме да напуснем. Така че, за Бога, нека просто да напуснем“.

Но друг брекзитър, един от заместник-министрите на финансите Хю Мериман, вече е толкова отчаян, че иска втори референдум:

„Искам да напуснем, гласувах три пъти за сделката на премиера, гласувах на масата да остане варианта без сделка, гласувах против отлагане на Брекзит. Но парламентът се провали, ние не можем да приемем нищо, така единственият начин напред е да върнем вота на народа“.

Въпреки вековната партийна вражда при това положение изглежда, че преговорите на управляващите консерватори с лейбъристите са най-реалната възможност за решаване на кризата и Европа гледа на тях с надежда. Но днес министърът за международна търговия Лиъм Фокс заяви по повод идеята на лейбъристите за митнически съюз, че това е „по-лошият от двата свята“.

Преговорите обаче продължават и то с участието на най-тежката артилерия от страна на правителството в лицето на министъра на финансите Филип Хамънд, министърът за Брекзит Стивън Баркли и вицепремиерът Дейвид Лидингтън.

Тереза Мей би желала евентуална сделка с лейбъристите да мине в парламента преди 23 май, така че да бъдат избегнати европейските избори, но за това е нужен истински напредък в преговорите, а не само думите, че те са „конструктивни“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени