Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри, бизнес лидери и посланици обсъждат стъпките за членство в еврозоната

Министърът на външните работи Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Присъединяването към еврозоната ще е темата на четвъртата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите и посланиците на европейските страни у нас. Основна тема на дискусията ще бъдат стъпките към постигането на тази цел и предимствата за правенето на бизнес във валутния съюз.

Обозримият срок за присъединяването на България към еврозоната е 2022 или 2023 година, според управляващите. За да се случи това, трябва да влезем в единния банков надзорен механизъм и валутно-курсовия механизъм ERMII, известен у нас като "чакалнята за еврозоната". Присъединяването към нея става с одобрение от Европейската централна банка и страните - членки на валутния механизъм, а именно държавите от еврозоната плюс Дания. В момента протича оценка на качеството на активите на шест банки у нас, правена от Европейската централна банка.

Очаква в дискусията, гости на която ще бъдат вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на икономиката Емил Караниколов, да бъдат засегнати всички предизвикателства, които предстоят пред членството на България в еврозоната и след това.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна