Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Страсбург осъди арест на руския опозиционер Алексей Навални

Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови днес, че домашният арест на руския опозиционер Алексей Навлани през 2014 г. е нарушил правата му, предаде Ройтерс.

Навални бе поставен под домашен арест през февруари 2014 г. в продължение на месеци, докато траеше разследване срещу него за злоупотреби. Самият той твърди, че случаят е политически мотивиран.

През 2017 г. Навални неуспешно се опита да се кандидатира за президентските избори следващата година в Русия, които бяха спечелени от Владимир Путин. Регистрация за вота не бе разрешена на опозиционера, тъй като той има две условни присъди за злоупотреби, които са критикувани от ЕСПЧ като неоснователни. 

Днес Навални приветства решението на ЕСПЧ и обяви, че то ще има сериозни последствия. ЕСПЧ посочва още, че руските власти трябва да му платят 20 000 евро за нанесени морални щети.

„С решението на съда едва ли можем да се съгласим, но оценка трябва да бъде дадена от министерството на правосъдието“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна