Eмисия новини
от 21.00 часа

Лютите чушки забавят развитието на рака на белия дроб

Активното вещество в лютите чушки, капсацинът, забавя развитието на рака на белия дроб при опити с мишки, пише сайтът Лайф, цитиран от БТА.

До този извод стигнали учени от университета „Маршъл“ в Западна Вирджиния. Онколозите изяснили, че този алкалоид потиска растежа на клетките при аденокарцином на белия дроб по три човешки клетъчни линии и практически напълно ликвидира метастазите..

Капсацинът убива способността на злокачествените тумори да растат и да се хранят активно за сметка на здравите клетки. Веществото спира израстването в поразените от болестта клетки на кръвоносни съдове и не позволява на болните клетки да се разпростират в други тъкани.


Още от