Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай вижда "значителен напредък" в търговските преговори със САЩ

САЩ обаче "все още не са удовлетворени" от всички въпроси, касаещи търговските разговори

Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан заяви във вторник, че е постигнат "значителен напредък" в последния кръг от преговорите, проведени във Вашингтон, чиято цел е прекратяване на дългогодишния търговски спор със САЩ. Лу Кан добави, че се надява на позитивен изход от търговските преговори.

Висш представител от Белия дом обаче беше цитиран да казва, че американските власти "все още не са удовлетворени" от всички въпроси, които стоят на пътя за постигане на сделката за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай, но и той отбеляза за постигнат напредък в преговорите през миналата седмица.

"Постигаме напредък по редица въпроси, но има някои неща, по отношение на които все още не сме удовлетворени", заяви за Ройтерс Клийт Вилемс, висш търговски представител в Белия дом, по време на събитие на Американската търговска камара от понеделник.

Той отказа да бъде по-конкретен относно въпросите, които остават неуредени. През миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че сделката с Китай може да бъде постигната след около четири до шест седмици.

Клийт Вилемс също така отказа да уточни някакви по-конкретни срокове за постигане на окончателно споразумение. Според него двете преговарящи страни все още се опитват да решат как да се справят със съществуващите митнически тарифи. През миналата година САЩ наложиха високи мита върху вноса на китайски стоки за стотици милиарди долари, като администрацията на Тръмп смята, че това е лост, който може да гарантира, че Пекин ще спазва обещанията си по търговската сделка. Китайските власи обаче настояват за премахване на тарифите след сключване на търговската сделка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени