Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Фейгин стана третата в света с комбинация троен лутц - троен ритбергер

Александра Фейгин с лагер при големите Илия Авербух и Алексей Ягудин

Йорданка Фандъкова връчва трикото на Александра Фейгин.
Снимка: БГНЕС

Александра Фейгин е третата фигуристка в света, след олимпийската шампионка Алина Загитова и Александра Трусова, която изпълнява комбинацията троен лутц-троен ритбергер, новината съобщи личната й треньорка Ина Лутай.

Комбинацията от скокове Саша е изпълнила успешно в кратката програма по време на държавното първенство за "Приз Виктория" на което спечели и шампионската титла. Следващата цел на Фейгин е да изпълни успешно троен аксел и четворен тулуп.

11-та от европейското и 17-та на световното първенство българка от днес е лице на кампанията „София - европейска столицата на спорта“. Тя наследява на тази позиция бронзовата медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от Игрите Рио де Жанейро  Християна Тодорова.

По този повод кметът на Столична община Йорданка Фандъкова направи на Александра специален подарък - състезателно трико, с което тя ще играе волната си програма през новия сезон. Красивата синя рокля е украсена специално с 5000 камъка "Сваровски".

"Знаете, че София продължава да бъде европейска столица на спорта, тъй като заслужихме титлата за постоянно. Благодаря на големите спортисти, които подкрепиха и продължават да подкрепят каузата, както и на екипа, работещ по инициативата. Тази година в календара на "София - европейска столица на спорта" има над 110 събития, отделно в дейността на Общината са залегнали 190 проекта за училищен спорт и 70 проекта на клубове по програмата за директно финансово подпомагане на детско-юношеските школи в града. София е много спортен град, тази седмица например той е домакин на Световната купа по модерен петобой, която се открива тази вечер, на Световната купа по художествена гимнастика през уикенда, в неделя са Велошествието и бягането под наслов "София кара колело и тича за по-чист въздух," добави кметът на София.



"Много съм благодарна за този подарък. Сезонът за мен завърши добре. Сега ще работя повече и ще се постарая в бъдеще да имам по-добри резултати. Роклята е много красива", каза Фейгин, която тренира фигурно пързаляне вече 11 години.

От утре до неделя на Зимния дворец в София ще се проведат финалите за европейската купа по фигурно пързаляне. Надпреварата носи името "Скейт Виктория" в памет на загиналата фигуристка Виктория Димитрова. В състезанието ще участва и  Александра Фейгин, която ще представи новите си програми пред българска публика, а във волната програма ще играе с новата рокля.

След последното състезание  тази събота и неделя на Александра Фейгин и предсоят няколко лагера. В началото на подготовката си за новия сезон тя ще бъде на лагер на новата пързалка в Кранево. След това ще замине за Сочи при сестрата на Ина Лутай - двукратната световна шампионка Албена Денкова. В Русия ще има възможността да се пързаля с колоси като Иля Авербух и Алексей Ягудин. Следва лагер в Швейцария и след това  отново подготовка в Зимния дворец.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени