Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Игнатовски: Филмите на Тарковски са документ на неговия свят

2
Фрагмент от корицата на книгата "Уловеното време"

„Документ на неговия свят“, така в предаването „12+3“ проф. Владимир Игнатовски определи филмите на Андрей Тарковски. В България излезе преводът на книгата на режисьора – „Уловеното време“. Преводач е проф. Игнатовски.

„Няма съмнение, че Тарковски е от гениите в киното. На 33 години той е направил „Иваново детство", занимава се с проблемите около „Андрей Рубльов“. Пише голяма статия със същото заглавие като книгата. В нея е написал всички основни мотиви от настоящата книга. Тя в края на 60-те години е замислена като диалог между него и големия руски теоретик Леонид Козлов. Този проект не се реализира и Тарковски продължава да я пише сам.“

За скандал около книгата разказа още проф. Игнатовски. През 1985 година излиза немският превод, който се казва „Запечатаното време“. Предвидена е конференция в Западен Берлин. Андрей Тарковски вече е казал, че няма да се върне в СССР. Руската делегация заплашва, че ще напусне, ако режисьорът присъства. Така се стига до скромна пресконференция, на която е представена книгата.

„После излезе английският превод. Сега е българският. Руски още няма".

В книгата Тарковски казва, че документалните филми са най-хубавото кино.

„Неговото творчество последно може да се нарече документално. Припомням какво казва за Пастернак – от битовите факти прави върховна поезия. Това прави и той. Филмите му са документ на неговия свят, на това, което преживява".

Според проф. Игнатовски в „Уловеното време“ се забелязва невероятната ерудиция на Тарковски. Той не се занимава с трудностите, които е имал при правенето на филмите си. Като гениален човек е провидял много неща - превъоръжаването, на което сме свидетели в момента.

„Предсказал е, че масовите комуникации ни оглупяват, че обикновеният човек ползва фаст фууд, а не истинско изкуство. За него изкуството е мечта за идеала, за безкрайността, за великото, за Бог.“

По думите на проф. Игнатовски началниците в СССР не са могли да забранят изцяло Тарковски.

„Има и огромен натиск и отвън. При цялата неприязън към Тарковски, те знаят, че е емблема на съветското кино".

Цялото интервю с проф. Игнатовски чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна