Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат деца в класните стаи

4
Снимка: Радио Шумен

Спирането на детските надбавки за 12 месеца при 5 неизвинени отсъствия на учениците е част от пакета с мерки срещу неграмотността у нас, заяви днес в Шумен заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Според нея, над 70% от мерките са подкрепящи.

"Това са мерки, които са свързани на първо място с допълнително осигуряване на възможности за учене по български език. Мерки, които са свързани с изплащане на помощта в натура. На територията на Шуменска област имате един чудесен пример с училището в Смядово. Тези помощи се използват за закупуване на дрехи, обувки, учебни пособия и помагала. В момента стартира един проект на стойност 130 милиона лева, който се нарича "Подкрепа за успех". По него също ще може да се осигурява допълнителна подкрепа за децата, включително и материална. Ще има също така и нов проект на стойност 82 милиона лева, който е насочен към детските градини. Чрез него ще може да се изплащат такси на детски градини за деца от социално слаби семейства", посочи заместник-министър Деница Сачева.

Тя посети СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен. В него има 2 деца, върнати по механизма „Обратно на училище“. Първото е във втори , а другото - в девети клас. Мобилните екипи не са успели да върнат 36 деца в класните стаи. Общият брой на учениците в Шуменска област, които отново посещават учебни занятия са 364.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна