Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на Уолстрийт, след като САЩ отвориха нов фронт на глобалната търговската война в посока Европа

Основните американски фондови индекси се понижават в началото на търговията във вторник, тъй като инвеститорите изглеждат притеснени от решението на САЩ да открие нов фронт на търговската война, този път в посока Европа.

Снощи Търговският представител на САЩ предложи списък от продукти, изнасяни от Европейския съюз, вариращи от големи пътнически самолети и части за тях до млечни продукти и вино на стойност над 11 млрд. долара, на които да бъдат наложени високи митнически тарифи в отговор на европейските субсидии за самолетостроителния конгломерат "Еърбъс" (Airbus).

По-рано днес президентът на Съединените щати Доналд Тръмп потвърди чрез свое поредно Туитър послание, че Европейският съюз "се възползва от" САЩ по отношение на търговията и потвърди плановете на Вашингтон, обявени от американският Търговски представител, за налагане на тарифи върху вноса на европейските стоки на стойност 11 млрд. долара.

От своя страна ЕС предупреди, че е готов да въведе ответни мерки, ако САЩ продължават напред с предложените тарифи за европейските стоки.

Всичко това провокира спад на индекса DJIA с около 200 пункта (с 0,7%) в началото на днешната търговия на Уолстрийт, като това може да се окаже най-сериозно понижение на индекса на "сините чипове" от 22-март насам, според данни на FactSet.

Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 0,57%, след като и вчера успя да затвори на зелена територия за осма поредна сесия на търговия, докато технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 0,39%

Занижените прогнози на МВФ за растежа на световната икономика през 2019-а година също допринасят за слабото началото на американската търговия на акции, като базираната във Вашингтон важна международна организация отбеляза, че икономическото забавяне се усеща навсякъде, включително и САЩ.

Инвеститорите изглеждат и леко притеснени от предстоящите корпоративни отчети за първото тримесечие на годината, тъй като се очаква понижение с около 2,3% на осреднените печалби на компаниите, влизащи в широкия индекс S&P500, според данни на Refinitiv. Това би представлявало първото намаляване на корпоративните печалби от 2016-а година насам. Първите финансови отчети ще бъдат представени в петък от водещи американски банки като JP Morgan Chase и Wells Fargo.

И днес най-силно понижение в рамките на индекса DJIA от над 1% бележат акциите на "Боинг" (Boeing) с оглед на продължаващите проблеми с принудителното приземяване на самолетите от модела 737 Max във връзка с разследването на катастрофите през последните шест месеца на два от тези самолети. Продажбите на акциите на "Боинг" са в резултат и на заплахата от страна на ЕС, че съюзът подготвя контрамита на предложените от САЩ тарифи, които се отнасят до държавната помощ за американския самолетостроителен гигант.

На другия полюс са акциите на Apple, които поскъпват с нови 1,12% над 202 долара за акция, след като инвестиционната компания Wedbush Securities се оказа поредната, която повиши прогнозите си цени за производителя на iPhone от 215 на 225 долара за акция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени