Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Романът на Яворов" в литературен клуб "Перото"

| обновено на 10.04.19 в 15:17
Къща-музей П.К.Яворов
Снимка: БГНЕС

Новото двутомно издание "Романът на Яворов" от Михаил Кремен ще бъде представено в литературен клуб "Перото".

Срещата е тази вечер. В нея ще участват проф. Милена Кирова, която е автор на предговора в новото издание, проф. Михаил Неделчев, както и литературоведите и писатели Катя Зографова и Валери Стефанов.

"Проблемът Лора - Яворов, на пръв поглед сензационен, не може да бъде отминат, без да се доизучи и дообясни, тъй като е свързан с участта на един голям поет, загинал в разцвета на творческите си сили. Това, че не само широката публика, но и хора на изкуството и науката се занимават от дълго време с него, ни кара да се убедим, че в тая незабравена и за мнозина още забулена история има превес не толкова сензацията, колкото разгадката на една тъмна, неизяснена човешка трагедия. Интересът към живота и творчеството на Яворов е всеобхватен и неспиращ. Той все повече се увеличава и ще продължава да съществува, докато има у нас мечтатели и идеалисти, пишещи и непишещи поети и мислители, докато гори у българина Прометеевият огън", пише Михаил Кремен.

Кремена Димитрова от издателство "Колибри" уточни в предаването "12+3", че повод за написването на "Романа на Яворов" са споровете, които се водят около последните години от живота на Яворов, смъртта на Лора и самоубийството на поета:

"Случаят е почти криминален и версиите за това какво точно се е случило, разбира се и спекулите са многобройни. Разбира се, има заведено дело – прословутото дело 1914, по което по-късно е направен и филм". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна