Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански режисьор поставя научен интерактивен театрален спектакъл у нас

„Дългият път към звездите“ ще се играе в София и Пловдив

БНР Новини
2
Снимка: Илия Стоименов - „Форум Демокрит“

На 11-ти и 12-ти април ще се разходим в Космоса с научното театрално представление „Дългият път към звездите“. В този нетрадиционен спектакъл науката среща театъра, за да предложи на зрителите нови знания по астрономия и астрофизика и да им даде храна за размисъл за бъдещето на човечеството.

„Дългият път към звездите“ е оригинална интерактивна мултимедийна пърформанс - лекция, която ни запознава с последните научни теории за произхода на Слънчевата система и на живота на Земята. По забавен, находчив и достъпен начин се потапяме в науката и се замисляме накъде вървим и какво трябва да направим, ако искаме човечеството да не загине.

На дългото пътешествие към звездите ви водят: физикът Андреа Брунело, режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre – Италия; д-р Владимир Божилов от Катедра "Астрономия" към Софийски Университет; Димитър Узунов – режисьори актьор от Арте Урбана Колектив; музиката е на Алексей Николов.

Сюжетът на „Дългият път към звездите“: ученият Джон Иванов и ексцентричният тв водещ Денеш Наги  влизат в спор за настояще на Земята или бъдеще в Космоса. В напрегнатото тв токшоу научаваме подробности за това как можем да стигнем марсианците и дали животът на земята може да се подобри, както и подробности от личния живот на двамата герои.

Спектакълът „Дългият път към звездите“ е копродуция на Форум Демокрит, Арте Урбана Колектив и Jet Propulsion Theatre. Проектът е част от инициативата Пловдив 2019 - Европейска столица на културата и се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столична Община и Национален фонд „Култура“.

Ако искате да участвате във вземането на решението за бъдещето на човечеството, заповядайте на представленията на спектакъла „Дългият път към звездите“ на 11-ти април от 19.30 ч. във Френския културен институт в София и на 12-ти април от 19.00 ч. в Limacon Event Center в Пловдив.

След представленията публиката ще се срещне с творческия екип. Датите не са избрани случайно. На 12-ти април е Международния ден на авиацията и космонавтиката, защото на 12.04.1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, полетял в Космоса. А на 10-ти април отбелязваме 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени