Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов Панайотова: Няма да има Брекзит без сделка

Тереза Мей няма да подава оставка, смята тя

Снимка: БГНЕС

Има категорична умора от Брекзит в управляващите лидери на Европейския съюз в страните членки, както и на функционерите в Комисията. Това каза пред БНР Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“.

„Във Великобритания има една политическа сериозна криза, дори криза на идентичността. Не може да се разбере парламентът за какво по-точно гласува. … Положението е изключително странно. Жалко е, че една такава страна – пример за демокрация, за добро управление, може да бъде поставена в тази ситуация, в която да не може да реши един такъв въпрос, който е много важен за гражданите, но е и много важен вече и за ЕС“, коментира Панайотова в интервю за предаването „Преди всички“. Според нея Тереза Мей няма да подаде оставка. 

На днешния съвет в Брюксел трябва да се обсъдят гаранции за отзоваване на британските депутати, по какъв начин това ще се случи, как ще се отпишат от ЕП и как парламентът няма да се съобрази с тяхното мнение при избора на възловите постове, отбеляза Любов Панайотова и добави мнението си:

„Това е изключително трудно. Днес наистина се очаква един съвет, който не е за завиждане, особено когато трябва да се постигне единодушие по един толкова неясен и размит въпрос“.

Все пак тя смята, че днес ще се постигне съгласие и няма да се стигне до Брекзит без сделка:

„ЕС няма никакъв интерес от бруталното излизане на Великобритания без спазване на договорките“.

Единственото положително нещо след случая „Брекзит“ е, че вече никой не говори и не заплашва с излизане на собствената му страна, каза още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна