Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Иванов представя новия си документален филм "Поклонници на светлината"

Режисьорът Стилиян Иванов
Снимка: личен архив

„Поклонници на светлината“ е новият документален филм на режисьора Стилиян Иванов. Лентата е посветена на аскетичното течение в исляма суфизъм. Премиерата ще бъде на 14-и април, неделя, в деня, в който стотици хиляди дервиши честват паметта на своя духовен учител Аттар, живял през 11 век.

„Поклонници на светлината“ ще бъде показан в рамките на проекта „Те са!“, чиято аудитория е в YouTube и Facebook.

„Това е среда, която се посещава от хора под 40 години, там те са много активни. Има смисъл историите, които разказвам, да стигнат до поколението след мен. Хората след нас трябва да знаят, че светът не започва от тях, а има максими и истини, които са хилядолетни. Но винаги се явява някой, който да ни ги припомни. Ако човек потърси своите устои в хилядолетната мъдрост, в това, което е оцеляло толкова дълго време, то този човек ще бъде успешен“, каза в предаването „Преди всички“ режисьорът Стилиян Иванов.

Той работи върху филма си в продължение на три години и разказва историята на Мохамед, който от години живее в България, работи в канадска компютърна фирма, но е работил и в различни пекарни в София. Умението да прави хляб придобива в миналото си в родния Иран, когато на 14 години губи баща си, изпада в изолация, сънува странни образи и страни от приятелите си, но в училището, в което учи, го забелязва учителят му по поезия и го въвежда в тайното знание на суфиите, тогава се научава да меси хляб.

„Мохамед е човек, който прилага знанието си в живота. Той не е от онези дърдорковци, които ще кажат много неща, а реално в живота няма да приложат нищо от казаното. …Този филм говори за реален човек, който с присъствието си напомня за една стара максима, че по пътищата на Балканите от векове са вървели и учители, и шарлатани, и търговци, и измамници, така че, когато гледаме на хората, които минават през нашата територия, в нашите ръце е да отсеем зърното от плявата, да не слагаме всички под общ знаменател, наричайки ги разбойници или измамници. Много често от тях можем да научим неща, които да ни бъдат полезни“, каза още Стилиян Иванов.

„Ние сме две същности – материална и духовна, не можем да се развиваме само материално или само духовно. Духовният път е много по-сложен от материалния и грешките в духовен план са с много по-големи и тежки последствия. Действието и бездействието в материален план имат сравнителна кратковременност на последствията. Докато в духовен план понякога цели поколения след това страдат. Балансът между материята и духа е това, на което трябва да се научим в училището, наречено живот. Защото суфиите, мистиците на Изтока, казват, че това, което ние наричаме живот, е училище, което ни подготвя за истинския живот, и няма как тук да се опитваме да кръшкаме и да казваме – аз ще уча повече нещо, за сметка на друго. Не, всичко заедно трябва да бъде учено“.

Интервюто със Стилиян Иванов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна