Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо повишение на френското индустриално производство през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През февруари френското промишлено производство нарасна изненадващо за втори пореден месец, което е знак, че втората по големина икономика на еврозоната започва да набира скорост в началото на настоящата година въпреки негативния ефект от антиправителствените протести на т.нар. "жълти жилетки" и общата слабост на европейската икономика, показват данни на официалната статистика Insee.

Индустриалното производство се повиши през февруари с 0,4% спрямо януари, когато нарасна с 1,2%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари бяха за понижени с 0,5 на сто.

Солиден растеж отбелязаха промишленото производство и строителството при рязко намаляване в минно-добивната промишленост.

Промишленото производство нарасна през февруари с 1,1% при ръст с 1,7% на производството на транспортно оборудване, като и в строителството беше отчетено повишение с 1,1% спрямо януари.

На годишна база френското индустриално производство се повиши през февруари с едва 0,6% след растеж с 1,7% през януари, но при очакваните на финансовите пазари за спад с 0,2%, докато растежът на промишленото производство се ускори рязко до 2,8% от 0,8% месец по-рано и прогноза за повишение с 1,0%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!