Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на британската икономика през февруари след скок в запасяването с промишлени стоки преди Брекзит

През февруари икономиката на Великобритания нарасна изненадващо, макар и слабо, тъй като клиентите се втурнаха да трупат запаси от промишлено произведени стоки преди Брекзит, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт се повиши през февруари с 0,2% спрямо януари, когато нарасна с 0,5%, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за икономическа стагнация (за нулев растеж). Подкрепа за изненадващия относително стабилен икономически растеж оказа както подемът на промишленото производство, така и нарастването в строителството при слабо увлечение в сферата на услугите.

Индустриалното производство се повиши за втори пореден месец с 0,6%, докато промишленото производство нарасна с цели 0,9% след повишение с 0,8% през януари и очаквания за доста по-скромни повишения съответно с 0,1% и с 0,2%. Силното повишение на промишленото производство формира около половината от общия икономически растеж през втория месец на годината.

Британската статистика ONS посочи, че клиентите са започнали да складират промишлено произведените стоки, опасявайки се от евентуални забавяния на доставките през граница в случай на Брекзит без сделка, след като първоначално Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29-и март, но впоследствие това беше забавено във времето.

Официален представител на ONS отбеляза, че в резултат на тези опасения промишлените поръчки са били изтеглени напред във времето, което предполага, че те вероятно ще се влошат през следващите месеци с оглед на отлагането на датата на Брекзит.

В същото време строителството се повиши през февруари с 0,4%, докато сферата на услугите, която формира около 80% от британската икономика в частния сектор, нарасна през февруари с едва 0,1% след повишение с 0,3% през януари.

В рамките на трите месеца до края на февруари БВП на Великобритания запази темпото на растеж от 0,3%, отчетено през трите месеца до края на януари и се повиши с 1,6% спрямо същия период на предходната година.

Износът през трите месеца до февруари обаче се понижи с 0,4%, докато вносът скочи с 6,8%, което предполага, че британската международна търговия не е допринесла за икономическия растеж в началото на годината. Според ONS не е ясно, дали силното нарастване на вноса е свързано с натрупването на складови запази преди Брекзит.

Перспективите пред британската икономика продължават да зависят до голям степен от това кога точно Брекзит ще бъде факт и дали излизането на Великобритания от ЕС ще бъде съпроводено с или без споразумение между двете страни.

Данните на ONS за растежа на британската икономика са факт точно в сряда (10-ти април), когато европейските лидери ще трябва да решат дали да подкрепят молбата на Тереза Мей за ново удължаване на крайната дата за Брекзит до 30-и юни, след като те вече веднъж гласуваха за отлагането на Брекзит до 12-ти април.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна