Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският финансов министър Албайрак представи дългоочаквания пакет с икономически реформи

Берат Албайрак - финансов министър на Турция
Снимка: Ройтерс

Турският финансов министър Берат Албайрак заяви в сряда, че правителството ще увеличи капитала на банките и износа и ще коригира данъците като част от плана за реформа, предназначен да съживи икономика, която беше засегната сериозно от високата инфлация и нестабилната местна валута, съобщава Ройтерс.

Икономиката на Турция се оказа в рецесия в края на миналата година и отбеляза най-лошото си тримесечно свиване в продължение на почти едно десетилетие, след като кризата с местната валута доведе до ръст на инфлация с цели 25% и постави компаниите и банките в сериозни затруднения относно тяхната задлъжнялост в чуждестранна валута.

В сряда финансовият министър Албайрак, който е зет на президента Ердоган, представи на турските граждани и на международните инвеститори дългоочаквания пакет от реформи, като отбеляза, че новите мерки ще се прилагат само в рамките на 2019-а година.

Правителството ще предостави дългови ценни книжа на стойност 28 млрд. турски лири (около 4,92 млрд. долара) за капитализиране на държавните банки и ще повиши нивото на капитала в частните банки, отбеляза той. По време на периода на икономическо възстановяване ще бъдат ограничени плащанията на дивиденти и бонуси, добави финансовият министър.

Очаква се необслужваните кредити на турските банки да се удвоят през настоящата година.

Берат Албайрак посочи, че правителствените заеми ще дадат приоритет на стратегическите сектори, на износа, на бизнес с добавена стойност и на местното производство. Той добави, че правителството планира да интегрира държавния Фонд за изплащане на обезщетения с частния пенсионен фонд.

Финансовият министър също така заяви, че ще бъдат предприети мерки за увеличаване на износа и на производството в стратегическите сектори като енергетиката, минното дело, нефтохимията, фармацевтиката, туризма, автомобилната промишленост и информационните технологии.

Той съобщи, че правителството ще предприеме и структурни мерки за борба с високите цени на хранителните стоки и ще осигури постоянен спад на инфлацията, след като цените на храните се повишиха през февруари с цели 29% спрямо година по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна