Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата ни надежда във фехтовката започва битка за олимпийска квота

Йоана Илиева показва отличията си. До нея е треньорът Ивайло Воденов.
Снимка: БГНЕС

Следващата цел на състезателката ни по фехтовка Йоана Илиева е да извоюва място сред 16-те най-добри при жените, което ще и даде право на участие на олимпийските игри.

17-годишната Йоана спечели две исторически за България отличия на сабя при девойките през този сезон – Световната купа и бронзов медал на световното първенство - нещо, което не ни се бе случвало в този спорт от 80-те години – „златният век“ за българската фехтовка.

Нейният успех беше допълнен от бронзовото отличие на Галин Генов на европейското първенство за младежи, и от престижното седмо място на девойките ни на световното отборно /в състав Йоана Илиева, Елица Станимирова, Теодора Вутова и Йоана Ефтимова/.

Най-слабото представяне на Илиева през сезона - забележете - беше 9-тото място на европейското първенство. Но с бронза на световното тя успя да спечели двубоя за първото място в турнирите за Световната купа с рускинята Алина Михайлова. В три от състезанията нашата състезателка завърши на първо място.

Оттук-нататък Йоана смята  да участва в турнири при жените, в чиято ранглиста заема 87-мо място с 16 точки. Лидер с 251 точки е рускинята София Великая. Състезанията, в които се трупат точки за олимпийските квоти, тепърва предстоят - европейското първенство в Германия през юни, световното през юли в Будапеща и други. Според треньора на Илиева - Ивайло Воденов, обаче по-реално е тя да се бори за олимпийска квота на следващите игри през 2024 година.

Чуйте равносметката на сезона от самата Йоана в звуковия файл:

Разказът за успехите на Йоана - през погледа и на нейния треньор Ивайло Воденов:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени