Eмисия новини
от 11.00 часа

Руслан Трад: В Либия са замесени интересите на немалко държави

Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов

„В Либия са замесени интересите на немалко държави. Тя показва и старата европейска игра за надмощие в Средиземно море - в случая Франция и Италия са двете страни с най-големи външни интереси в Либия. Другите - като Русия, Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са регионални играчи, които целят някакъв вид стабилизация на Либия, но през погледа на поредния бъдещ диктатор Халифа Хафтар“. Това каза за БНР журналистът Руслан Трад, според когото Хафтар вече се държи „много авторитарно“.

Трад припомни, че името на генерала става известно като водач на армията по време на „неофициалната война“ между Либия и Чад, за която Муамар Кадафи никога не признава, че е водена през 80-те години. Халифа Хафтар е бил военен пленник в Чад, но САЩ са го „изтеглили“ и той е живял над 20 години в Щатите и се завръща в Либия през 2011 година.

„В последните пет-шест години той формира около себе си доста голяма военна сила в Източна Либия. В Либия има спор между две правителства – в Западна и в Източна Либия. Столицата Триполи е с признато от ООН правителство, докато в Бенгази, в Източна Либия, са силите на Хафтар, подкрепени от няколко държави. Хафтар е подкрепен първоначално от ОАЕ и Франция. Египет също има голяма роля, тъй като граничната зона е важна за Египет. Саудитска Арабия също има големи интереси в лицето на Хафтар. Русия видя в лицето на Хафтар възможен партньор в бъдеще“.

Темата за Либия е изчезнала от новините, защото „бяха поспрели сраженията между двете правителства“, а групировката „Ислямска държава“ е била изтласкана от територията на държавата, обясни Руслан Трад в предаването „12+3“ по „Хоризонт“, но подчерта, че напрежението между враждуващите сили никога не е намалявало. Той не е категоричен, че преговорите за бъдещето на страната, насрочени за средата на април, ще се проведат.

Групировката „Ислямска държава“ не е изчезвала от региона, категоричен е журналистът:

„През последните две години „Ислямска държава“ постоянно прекарваше нови и нови сили в Афганистан, Сомалия, Мали и Нигерия. В Нигерия в момента контролират няколкостотин квадратни километра абсолютно извън строя - там няма никаква нигерийска армия и дори не се говори за връщане на тази територия, защото много загуби има самата армия. Тази част в Нигерия – „Ислямска държава в Западна Африка“ се казва официално – е дълбоко свързана с Либия“.

„Мали е следващото поле, където и „Ал Кайда“ действа и също има изгода от това Южна Либия да е извън строя. Да припомним, че на Хафтар му отне над една година да усмири град Дарна в Източна Либия, който беше завзет за известно време от „Ислямска държава“. Сирт също, над една година, „столицата“ на местната либийска организация на „Ислямска държава“. И тези всички военни сили, които групировката трябваше да изтегли, не са изчезнали. До голяма степен те вече са прегрупирани“.

„Има немалка българска общност в Либия, но точният ѝ брой не е известен“, категоричен е Трад, според когото става дума за поне десетки българи. Повечето са медици и инженери, останали там от времето на Кадафи. Общността е уважавана и от двете страни на конфликта.

„България има възможност да се позиционира отново в Арабския свят, но, за съжаление, пак заставаме на страната на авторитарни режими без никаква критика“, каза Трад и изтъкна, че при посещението на президента Румен Радев в Египет не е имало критика, че страната представлява „една военна диктатура“. Според журналиста държавният ни глава е можел да отклони поканата. „България отдавна е врата за Ливан, обаче в лицето на Хизбула“, допълни той и подчерта, че президентът на Ливан е получил поста си благодарение на групировката. 

Интервюто с Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл.


Още от