Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции преди края на заседанието на ЕЦБ

В сряда европейските акции поскъпват предпазливо, парирайки част от спада по време на търговията във вторник, като вниманието на инвеститорите е насочено към края на редовното заседание на Европейската централна банка и към извънредната среща на върха на ЕС във връзка с Брекзит.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,25% след вчерашно понижение с 0,5%, германският индекс DAX 30 нараства с 0,42%, френският индекс CAC40 - с 0,4%, италианският индекс MIB - с 0,29%, а британският FTSE100 - с 0,08%.

През вчерашната търговия основните европейски борсови индекси се понижиха с между 0,4% и 0,9% отчасти като реакция на понижените прогнози на МВФ за растежа на световната и в частност на икономиката на еврозоната и след като САЩ заплаши да наложи мита върху вноса на европейски стоки за 11 млрд. долара.

Днес вниманието е насочено към редовното заседание на ЕЦБ, на което се очаква запазване на рекордните ниските лихвени ставки, но инвеститорите желаят да видят, дали централната банка ще предоставя повече подробности относно плановете си за нов кръг на програмата за евтино дългосрочно кредитиране на търговските банки в еврозоната в подкрепа на икoномическия растеж в региона (т.нар. TLTRO III). Краят на заседанието на ЕЦБ е планиран за 14:45ч. наше време, след което от 15:30ч. ще се проведе редовната пресконференция на шефа на банката Марио Драги.

С повишен интерес се очаква и извънредната среща на върха на ЕС относно Брекзит, на която се очаква европейските лидери да отменят заплахата от Брекзит без сделка, като предложат допълнително удължаване на дата на излизане на Великобритания от единния блок. Британският премиер Тереза Мей настоява за кратко удължаване до 30-и юни, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск и някои европейски държави лобират за забавяне на Брекзит с до една година. Ако удължаването обаче е по-дълго, Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейския парламент в края на месец май - нещо, на което силно се противопоставят най-твърдите привърженици на Брекзит в редиците на управляващата във Великобритания Консервативна партия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!