Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският професор представи в България лекцията си "Европа според Аушвиц"

Марек Милър: Винаги ще стои въпросът могла ли е Европа да спаси евреите

Някои народи работят върху себе си и осъзнават грешките си по-бързо, други - по-бавно

Професор Марек Милер изнесе лекции пред студенти в София и Велико Търново
Снимка: Ани Петрова

Полякът професор Марек Милър е журналист и социолог. Основател е на Лаборатория за репортаж, създател на метода на полифоничен документален роман. При престоя си в България той представи лекцията „Европа според Аушвиц“ пред студенти от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". Със студенти от Факултета по журналистика СУ "Свети Климент Охридски" Марек Милър говори на тема "За репортажа след Капушчински".

"Този наш полифоничен роман всъщност възникна от това, че в Аушвиц са депозирани повече от 3 хиляди свидетелства на затворници от Освиенцим. 3 500 свидетелства на затворници от Освиенцим. Това са два огромни шкафа пълни с пъпки с такива свидетелства на оцелели затворници. Сега разбира се има електронна система, но когато започнах работа над проекта точно така изглеждаше- два огромни шкафа. И когато видях всичко това бях убеден, че тези факти, всичко това е многократно описано, но един от директорите на музея в Освиенцим ми каза, че това всъщност не е така. Отделни изследователи са идвали, проучвали са отделни факти, но като цялост това не е изследвано и как би могло да се направи пълно описание на толкова много свидетелства", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Марек Милър.

След като се запознал с няколко от папките той разбрал, че това е добра основа за книга. "Европа е тази, която е създала Аушвиц. И има един огромен въпрос, който може да си поставим - дали това е бил еднократен, случаен акт или европейската култура е създала, станала е причина да се появи Аушвиц."

Винаги пред нас стои въпроса дали цяла Европа е могла да направи нещо повече, за да спаси евреите, допълни Марек Милър.

"Френските държавни железници са били тези, които са товарили евреите, френските евреи и са ги изпращали в Аушвиц. Унгарците също изпращат своите унгарски граждани евреи в Аушвиц. Наистина българите пък не са изпратили своите евреи в Аушвиц нито един свой гражданин не са изпратили, но от Македония и Гърция са били изпращани евреи в Треблинки."

Милър очерта предизвикателствата пред журналистиката и репортерите във времето на фалшивите новини.

"Аз смятам, че по същия начин, по който отделния човек, личността трябва да работи върху себе си, така и народите и обществата трябва да работят върху себе си. Има народи, които работят бързо над себе си, разбират собствените си грешки и грехове и народи, които работят по-бавничко."

"Постмодернизмът казва, че няма истина, че до истината не може да се достигне, или че не е само една истината, но аз смятам, че това не е така. Като католик смятам, че има истина и до нея може да се достигне", посочи още проф. Милър.

Марек Милър коментира, че православието и католицизмът са близки като религиозни принципи.

"Дори мисля, че например и с мюсюлманите можем много добре да се разберем, ако те са вярващи хора. В принципните неща можем да постигнем някакво съгласие и смятам, че може да се стигне до някакво единство и до някакво разбирателство на основа на това, че всички имаме съвест. Няма да ни обедини вярата или нещо друго, а това, че всички имаме съвест. Върху това можем да стъпим", смята Марек Милър.

Милър е автор на книгите „Репортерите - начин на живот", „Аристокрация“, „Европа според Аушвиц“, „Папа и генерал“, „Писането. С Ришард Капушчински разговаря Марек Милер”.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна