Eмисия новини
от 10.00 часа

Марио Драги: Икономическият спад ще продължи през тази година, рисковете остават в посока надолу

Марио Драги, председател на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги потвърди, че икономическият спад ще продължи и през тази година, тъй като "глобалните насрещни ветрове продължават да оказват влияние върху растежа в еврозоната".

На пресконференция след края на редовното заседание на ЕЦБ Драги посочи, че протекционизмът и уязвимостта на развиващите се пазари са допринесли за по-слабия икономически растеж. "В същото време обаче растящите заплати засилват устойчивостта на вътрешната икономика", добави той.

Според него постъпващите данни продължават да бъдат слаби, особено по отношение на промишленото производството, отчасти поради несигурността, пред която е изправен бизнеса в резултат на заплахите на САЩ да повишат тарифите за автомобили и митата на други стоки, внасяни от ЕС.

Марио Драги визира последното предупреждение от Вашингтон, че президентът Доналд Тръмп може да наложи кита върху вноса на европейски стоки за 11 млрд. долара. "Няма съмнение, че една от причините за слабостта на еврозоната е отслабването на доверието, в резултат на различни заплахи за допълнителни протекционистки мерки", отбеляза шефът на ЕЦБ, но добави: "Отворен обаче остава въпросът дали тези заплахи ще бъдат осъществени. Както видяхте в миналото, между думи и дела често има голяма пропаст".

Шефът на ЕЦБ обаче подчерта, че рисковете за рецесия в еврозоната остават ниски въпреки текущото отслабване на икономиката. Драги все пак отбеляза, че управителният съвет на централната банка продължава да наблюдава развитието на икономиката и е готов да коригира политиките си, ако това е необходимо.

Коментирайки въпроса за Брекзит, Марио Драги отбеляза, че онези европейски страни, които са по-силно обвързани с британската икономика, ще се изправят пред по-сериозни последици от излизането на Обединеното кралство от единния блок. Според него последиците от Брекзит ще се отразят на европейския континт като цяло и биха могли да нарушат европейски вериги за създаване на стойност. Той обаче заяви, че сериозността на последиците от Брекзит ще зависи от това дали Великобритания ще напусне ЕС по дисциплиниран начин с подходящ преходен период или ще се оттегли без споразумение с ЕС.

Марио Драги също така коментира банковата система в Европа, посочвайки, че ЕЦБ е в процес на анализ на "рентабилността на търговските банки, засегнати от отрицателната лихва по депозитите". Според него членовете на ЕЦБ ще обмислят дали трябва да смекчат негативното влияние върху банките в еврозоната от отрицателната депозитна лихва, която продължава да бъде на ниво от -0,4% (наказателната лихва, при която банките държат задължителните и свободните си резерви в ЕЦБ).

За разлика от Федералния резерв, ЕЦБ не повиши краткосрочните лихвени проценти по време на последния икономически подем в региона. Европейските банки продължават да се оплакват от отрицателни лихвени проценти, които бяха въведени за първи път преди почти пет години, и смятат, че те вредят на печалбите им.

Марио Драги отбеляза, че ЕЦБ ще се съсредоточи върху това дали тези оплаквания са оправдани. Той обаче допълни, че е прекалено рано да се прецени дали ще бъде оправдано смекчаване на този негативен ефект върху банките чрез мерки като например система, която би довела до таксуване само на банкови депозити над определен праг, каква система въведе преди време Швейцарската централна банка, чийто лихвените ставки са също отрицателни.


Още от