Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов след срещата в МС заради случая в Габрово: Полицията си свърши работата

Трима са с мярка "задържане под стража" и с повдигнати обвинения

| обновено на 11.04.19 в 13:08
На срещата заради напрежението в Габрово, свикана от вицепремиера Каракачанов, присъстват министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Снимка: Пресцентър на МС

„Полицията си свърши работата в Габрово“. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след спешната си среща с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и със заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов.

„Няма данни за политическо вмешателство в недоволството на жителите на града“, подчерта вицепремиерът Каракачанов по повод снощния инцидент, при който бе направен отпит да се щурмува областния арест.

Събирането на граждани пред Общината в Габрово снощи е било мирно и охранявано, но в по-късните часове младежи от това събиране са се насочили към областния арест, с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните за криминалното престъпление. При ескалиралото напрежение са изпратени полицейски подкрепления от три съседни области и жандармерия от София.

По повод случая в Габрово премиерът Бойко Борисов каза в Брюксел:

„Когато има избори, винаги се повишава етническото напрежение“. 

Той добави, че помни случаите в Харманли и в „Овча купел“ и изрази надежда виновните да си понесат последствията.

„Ситуацията е овладяна“, допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов:

„Към този момент имаме достатъчно полицейско присъствие в Габрово. Искам да ви уверя, че ще останем там, докогато е нужно, за да не допуснем друго нарушаване на обществения ред и някакви ексцесии. Каквото трябва да направи МВР, ви уверявам, че се прави и ще бъде направено“.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов увери, че в Габрово в момента всичко е спокойно, но отправи упрек към местната власт:

„Да сигнализират полицията и да се вземат предварителни мерки, а не да се чака да се случи инцидент и тогава да хвърляме полицията с целия ѝ възможен ресурс да овладява положението. Кметовете на населени места, на общини, би следвало да бъдат много по-активни и критични, когато подобен контингент по една или друга причина се настанява. Това са процеси, които трябва да бъдат контролирани, полицията да бъде информирана“.

Тримата са с мярка "задържане под стража" и с повдигнати обвинения

Най-тежката мярка - "задържане под стража", разпореди Габровският районен съд за тримата мъже, нанесли побой над продавача в магазин на улица „Николаевска“ в Габрово. Районната прокуратура им повдигна обвинения. Това са Н. М. (на 21 години), Й. А. (на 20 години), П. А. (на 30 години). В миналото те са осъждани за други престъпления.

Габрово прекара нощта под полицейска блокада. До напрежението се стигна, след като трима мъже пребиха служител в супермаркет. Видеозапис от побоя, появил се в социалните мрежи, предизвика вълна от възмущение. Снощи организирани в социалните мрежи хора се събраха на мирен протест в центъра на града. Изненадващо след това тръгнаха в шествие към следствената служба, където в ареста са задържани тримата нападатели, стигнало се е до щурм на Следствието. По-късно протестиращите тръгнали към габровските квартали, обитавани от ромски семейства. Нанесен е погром на няколко къщи, в които е нямало хора. Повече от 4 часа е продължила обиколката на протестиращите.

В Габрово всичко е спокойно, полиция пази ромските къщи

„Дали заради лошото време, дали заради присъствието на полиция и жандармерия, но положението в момента е спокойно. Тези хора (ромите – бел. ред.) са били предупредени. Пред всяка къща, обитавана от цигани, има полицейско присъствие“, заяви в предаването „12+3“ на „Хоризонт“ участничката в протестите Павлина Христова.

„Проблемът е общонационален, но тук в Габрово от няколко години започна да се говори за масово преселение на цигани, защото градът бил привлекателно място за работа. Това са поредица от случки, не само битото момче в магазина. Циганите в Габрово имат мисълта за безнаказаност. Факт е, че биячите са с влязла присъда и са пуснати пак“, допълни своите впечатления Христова. 

По думите ѝ, вчерашният протест не е бил политизиран и се е случил спонтанно.

„Когато отидохме пред ареста, дали защото им дойде повече на група момчета, но започнаха да бутат полицаите към вратите. Вратата на следствения арест беше счупена. Те не са провокатори, а бяха провокирани от нещо. Пусна се сълзотворен газ, не знам дали от полицаите или от младите момчета, но тълпата се отдръпна“, описа ситуацията Павлина Христова.

Според нея напрежението е трябвало да бъде туширано от кметицата Таня Христова и от други представители на властта. 

Кметът на Габрово: „Подобно напрежение има в цялата страна"

„Община Габрово няма как да контролира настаняването на ромски семейства в частни домове", каза в предаването „Преди всички" кметът Таня Христова:

„Подобно напрежение, смея да кажа, че има в цялата страна. Това, което няма как като институция да контролирам, е факта, че в частни апартаменти, в частни къщи се настаняват ромски семейства. Това, че ромите се местят от едно място на друго, е част от ежедневните процеси на всички нас като граждани. Издадох заповед към органите на МВР в Габрово с конкретни мерки".

По-късно Христова е разпоредила да бъдат съборени всички общински сгради, които се рушат и в които е възможно да се настанят роми.

Депутатът Кристина Сидорова, участвала в протеста: „Проблем има и той ескалира"

„Искахме реални действия за справяне с т.нар. „ромски проблем“ в града, искахме справедливост“, каза пред БНР народният представител от БСП Кристина Сидорова, която е била в началото на протеста. Според нея полицията снощи е „изтървала“ протеста: 

„За да допусне да се стигне до частни къщи, до хора, които нямат никакво отношение към казуса, живеят, работят, гледат си децата и не вършат безчинства – това не мога да го приема. Полицията тук можеше да бъде по-активна и да не позволи разрушаването на домовете на хората“.

Сидорова припомни, че преди повече от година общинските съветници от левицата са поискали извънредна сесия по проблема, но такава е била отказана.

„Проблем има и той ескалира. Всичко това, което вчера кметът на общината изиска от органите на реда, трябваше да се случи преди година“, категорична е тя. В предаването „Преди всички“ депутатът обясни:

„Въпросните биячи са били хванати, пуснати са след 24 часа. Оказа се, че и тримата са с условни присъди. Ако не беше излязъл клипът в социалните мрежи, този случай щеше да е поредният заметен и тези хора с условни присъди щяха да продължат да вършат безчинства. Това най-много дразни хората – неработещата съдебна система“.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна