Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

10 000 ученици и учители да минат през Българската академия на науките в различни работилници, уъркшопи, семинари или музеите към Академията, пише МОНИТОР. Това предвижда нов проект на просветното министерство, чийто бюджет е планирано да бъде в рамките на 1 млн.лв., обясни зам.-министърът на образованието и наука Карина Ангелиева. Тя сподели, че той ще има три стълба. Първият е насочен към институтите, които могат да развиват продукти за учениците и учителя. Това ще да бъдат приложения в полза на педагозите като видео уроци и ръководства, като фокус са stem направленията, уточни Ангелиева.

С настъпването на пролетта много хора започват да изпитват недостиг на витамини и минерали. Всичко това е свързано с определени симптоми. Състоянието е известно като авитаминоза и се дължи на изчерпване на някои вещества в организма. „Причината е, че през студените месеци в годината сме консумирали по-малко плодове и зеленчуци - и като количество, и като вид. В сезонния модел на хранене в българина през зимата преобладават консервираните и наистина консумацията на свежи плодове и зеленчуци е значително по-малка“, коментира пред МОНИТОР експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да замени "морално остарелия" Закон за радиото и телевизията, пише СЕГА. С аргумента, че е нужно синхронизиране с европейските изисквания, под контрол и регулацията от държавата ще попаднат и интернет сайтовете. Това ще засегне всички медии в България, защото телевизиите, радиата и печатните медии имат сайтове.  По време на парламентарния дебат за отчета на свършеното от Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2018 г. вчера Бетина Жотева, член на регулатора, обяви, че управляващите са форсирали работата по законодателните промени, които ще им позволят да контролират работата на интернет сайтовете. Тя обяви, че вече има сформирана работна група към Министерството на културата, в която работят юристи и други медийни експерти.

Обвинението срещу бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова върви към провал, съобщава СЕГА. Прокуратурата го крепеше на няколко тома с подслушвания, едно тефтерче на Иванчева, свидетелските показания на строителния предприемач Александър Ваклин и самопризнанията на посредника при предаването на подкупа Петко Дюлгеров. Във вторник обаче Дюлгеров се отрече напълно от първоначалните си показания с мотива, че е бил подложен на натиск, когато е давал обясненията, и че е бил представляван от служебен защитник. А в тефтерчето се оказа, че е писала не само Иванчева, но и Дюлгеров и още един неизвестен засега човек.

Масово асансьорите у нас са по-стари от 30 години и не се поддържат нормално. Това казва в интервю за МОНИТОР Веселин Маринков - председателят на Българската асансьорна асоциация. Проблемът с тежкото състояние на голяма част от тях се корени още в началото на 90-те години. От тогава всички стари асансьори дълго време бяха оставени от етажните собствености на самотек. Решиха, че това е нещо чуждо и спряха да се грижат изобщо за подемниците. Не отделят достатъчно пари не само за месечния абонамент, но дори за елементарни ремонти и логично асансьорите напълно се амортизираха. Това демотивира техниците да ги поддържат и затова хората напускат. При 1000-1200 лв. заплата никой не иска да носи отговорност за старите асансьори, които са на 50-60 и дори 90 години. 120 000 са асансьорите в България, като около 100 000 са стари, за които няма резервни части. В момента се борим за модернизация и те да бъдат по-безопасни.

На 9 април биопроизводителите бяха на протест. След него все още за широката публика остава неясно какви бяха причините за него. Основната причина за протеста е наредбата, която има задача, базирайки се на европейските регламенти, да създаде правила за сертифициране на биопродуктите в България, обяснява ТРУД. Тя от самото начало не беше добре написана, а с последните изменения стана ужасна за прилагане, поради много тежки изисквания, някои от които невъзможни за изпълнение. Съгласно въпросната наредба контролиращото лице трябва да вземе проби от всички отделни парчета земя, които са под контрол, да изпрати в акредитирана лаборатория за анализ на пестициди и едва след това да издаде сертификат. Ако в едно поле има повече от една култура, то пробите трябва да бъдат колкото броя култури. Дотук нищо лошо, ако тези анализи не трябва да ги плаща стопанинът, защото цената за анализ е между 400 и 600 лв. за всяка проба.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна