Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Велев: Законът за радио и телевизия не отговаря на реалността

Генералният директор на БНР Александър Велев
Снимка: БГНЕС

Българското национално радио трябва да бъде стожерът на достоверната информация и в интернет. Това заяви генералният директор на БНР Александър Велев в интервю за предаването „Преди всички“.

„Навлизаме в интернет пространството все повече и повече, в социалните медии. И там трябва да бъдем стожерът на достоверната информация и да спечелим доверието на публиката. Залагаме много на развитието на нашия уебсайт. Резултатите не закъсняват. Имаме повече от 50% ръст на посетителите на сайта, повече от 26% ръст на разгледаните страници. Задачата, която сме си поставили в тази посока, е да стигнем едно от челните места сред най-посещаваните сайтове в страната и особено сред новинарските сайтове да бъдем лидери“, подчерта Велев.

Разписаното в настоящия Закон за радио и телевизия вече не съответства на реалността, отбеляза още Александър Велев. Според него голяма част от хората в България осъзнават необходимостта от обществени медии:

„Вече излизаме извън онова пространство, в което се е разпространявало нашето съдържание – ефира. В момента ние сме онлайн. Всичко това са едни нови задачи, които разширяват мисията и задачите на БНР и БНТ. Затова ние заговорихме за предефиниране на мисията. Мисията е и да се борим с фейкнюз. Обществените медии са на обществото, не на държавата. Обществото трябва да си даде сметка има ли нужда от обществени медии, и съответно те трябва да бъдат добре финансирани“.

Крайно време е да се намери модел, при който обществото да плаща, за да има обществени медии, подчерта генералният директор на БНР:

„Дали ще е през държавния бюджет, но регулирано как точно да става и как нараства финансирането. Имаме инфлация, имаме и разширяване на обхвата на медиите, навлизане на нови технологии, които изискват инвестиция – всичко това с остарялото финансиране отпреди технологичната революция, ние не можем да го наваксаме с тези средства, които имаме“.

Александър Велев подчерта, че колкото по-отрано се подготвяме и колкото по-добре се проведе дискусията за новия закон и промените, толкова по-добре.

„Започнали сме този разговор и хубаво би било, ако го продължим, а не в последната минута да се сетим, че трябва да отговорим на директивата и да имплантираме в нашето законодателство“, добави мнението си той.

„Отговорни сме пред аудиторията да създаваме и разпространяваме достоверна информация и това правим“, категоричен беше Александър Велев.

„Когато има събитие, за което иска да бъде информиран, мисля, че всеки български гражданин прибягва до обществените медии и основно до радиото“, посочи генералният директор на БНР.

Днес БНР е домакин на 25-ото издание на Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия.

Цялото интервю с Александър Велев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!