Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Изостава разбирането ни за социалните мрежи и рисковете от тях

Снимка: pixabay

Международна публична дискусия „Социалните медии – предимство или вреда за демокрацията“ ще се проведе днес в София. Тя е организирана от Софийския форум за сигурност и Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“.

В предаването „Преди всички“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов подчерта важността на това хората да могат да разпознават фалшивите новини. Важна е ролята на традиционните медии като източник на вярна информация, добави той. По думите му, на първо място е доброто взаимодействие на всички структури на обществото.

„Разбирането ни за ролята на социалните мрежи, за рисковете, които се асоциират с тях, и най-вече регулациите, много изостават от самото напредване на технологиите и масовото навлизане на социалните мрежи в нашия живот“, коментира Йордан Божилов.

Според него трябва да се намери баланса:

„От една страна, да има свобода – всеки да може да се изразява спокойно. От друга страна, не можем да позволим фалшиви новини да се разпространяват по начин, който да застраши нашето общество. Виждаме какви са последиците от разпространение на фалшиви новини във всички държави – те влияят върху изборни процеси, те могат да провокират насилие. Вече говорим не само за фалшиви новини, говорим за дълбоки фалшиви новини, моделирани чрез изкуствен интелект, което е още по-опасно“.

Цялото интервю с Йордан Божилов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени