Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин: САЩ и Китай се съгласиха на механизъм за прилагане на търговското споразумение

Стив Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Китай се договориха до голяма степен за механизъм, контролириращ търговското споразумение, което те постигат, включително създаването на нови "служби за прилагане на сделката", заяви в сряда вечерта американският министър на финансите Стивън Мнучин.

Говорейки по телевизия CNBC, Мнучин посочи, че продължава напредъка в преговорите, което включва и "продуктивен" разговор с вицепремиера на Китай Лю Хъ във вторник вечерта, като дискусиите ще бъдат възобновени рано в четвъртък във Вашингтон.

"До голяма степен постигнахме съгласие относно механизъм за прилагане, съгласихме се, че и двете страни ще създадат служби за прилагане на споразумението, които ще се занимават с текущите въпроси", отбеляза Мнучин, добавяйки, че все още трябва да бъдат адресирани някои важни въпроси.

Финансовият министър обаче отказа да коментира кога и дали ще бъдат премахнати митническите тарифи на САЩ върху китайските стоки на стойност 250 млрд. долара.

Въпреки че наскоро президентът Доналд Тръмп заяви, че сделката може да бъде готова около края на април, Мнучин отказа да постави времева рамка на преговорите, като добави, че Тръмп е фокусиран върху постигането на "вярната сделка".

"Веднага щом сме готови и направим това, той (Тръмп) е готов и желае да се срещне с президента Си Цзинпин. Важно е двамата лидери да се срещнат и ние се надяваме, че можем да направим това бързо, но няма да определим произволен краен срок", посочи Мнучин.

Американският финансов министър не отговори на въпроса, дали структурата за прилагане на търговското споразумение ще позволи на Съединените щати да приемат едностранно правото да възобновяват тарифите без ответни мерки, ако Китай не успее да изпълни поетите ангажименти.

Агенция Ройтерс отбелязва, че лица, запознати с дискусиите, са заявили, че американските преговарящи настояват за подобно право, но Китай не желае да се съгласи с такава отстъпка. В противен случай Съединените щати могат да се стремят да запазят настоящите митнически тарифи, като ги премахват, само когато Китай изпълни определени критерии за осъществяване на договорените реформи.

Стивън Мнучин посочи, че той и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, който ръководи преговорите, са фокусирани върху "изпълнението" по изготвяне на документите от търговското споразумение.

Двете преговарящи страни работят по широкообхватни споразумения, обхващащи шест области: принудителен трансфер на технологии и кибер кражби, права на интелектуална собственост, услуги, валутни политики, селско стопанство и нетарифни бариери пред търговията, според източници, запознати с напредъка на преговорите.

"Някои от главите са близо до края, някои от главите все още имат технически проблеми", отбеляза Мнучин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени