Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефко Пъргавелов: Къмпингите у нас стават все по-добри

Все повече хора избират къмпинга за почивка

Цветомира Цоцова: В Закона за туризма все още няма правила

Снимка: БГНЕС

Къмпингите у нас стават все по-добри и все повече хора избират този начин за почивка, каза за БНР Стефко Пъргавелов от Асоциацията за къмпинг и караванинг. 

„Къмпингите вече достигнаха може би над 40. Между тях почти 30 бих оценил, че са на сравнително добро ниво. Не сме в това състояние, в което бяхме преди 10 години. Имаме много добри къмпинги, които в по-голямата си степен отговарят на европейските стандарти. Причините за неподходящото състояние на някои се състоят в това, че собствениците нямат представа за това какво трябва да имат, особено от екологична гледна точка“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Пъргавелов и постави наболелия въпрос за чистотата.

„Това, което трябва основно да се прави – българинът да се научи да опазва околната среда около себе си, да измени отношението си към природата. Държавата в това отношение не прави абсолютно нищо. Тя трябва да намали бюрократичните изисквания“, подчерта той.

Според него инвестицията в изграждането на къмпинг може да донесе големи печалби. По думите му, основната грешка в момента е, че се бетонира Черноморието.

В писмен отговор от Министерството на туризма посочват, че в България има добре оборудвани къмпинги, които привличат туристи от страната и чужбина, търсещи алтернативна почивка в досег с природата. Общо категоризираните къмпинги у нас са 35.

Според статистиката на НСИ реализираните нощувки в къмпинги през 2014 г. са били 32 хил., а през 2017 г. – 58 хил. Според министерството това е признак за динамичното развитие на този тип туризъм.

От ведомството посочват още, че основен приоритет е позиционирането на България като добре позната и предпочитана целогодишна туристическа дестинация и повишаване на качеството ѝ и конкурентоспособността на националния туристически продукт.

Към този момент не е постъпило конкретно предложение за изпълнение – изменение и допълнение на Закона за туризма във връзка с процедурата по категоризация на инфраструктурата.

Цветомира Цоцова от Българския къмпинг и караванинг портал „Къмпинг.бг“ посочи, че наредбата за категоризиране е много стара и в момента много от условията в нея са неприложими и неизпълними. 

На този етап свободното къмпингуване е разрешено, каза тя. Според нея проблемът е, че в Закона за туризма все още няма правила.

„Основният проблем за плажните хавлии и принадлежности е, че няма обозначение кое е дюна и кое не. За да може държавата да прави забрана хората да не настъпват дадена дюна, тя трябва да вземе всички необходими мерки – възможността тези дюни да бъдат настъпвани, да бъде сведена до минимум. Дюните трябва да бъдат обозначени, трябва да бъдат оградени, трябва да има табели кое какво е, защо е забранено и защо трябва да ги пазим и чак тогава да налага глоба, когато тази забрана бъде нарушена“, коментира Цоцова.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени