Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията свали президента на Судан Омар ал Башир

| обновено на 11.04.19 в 15:04
Омар ал Башир

Суданският министър на отбраната ген.-лейтенант Ахмед Ауад ибн Ауф обяви днес свалянето на режима и задържането на президента Омар ал Башир, предаде Ройтерс. Военен съвет ще ръководи страната през 2-годишен преходен период, в края на който ще се проведат избори. За следващите 3 месеца е обявено извънредно положение, затворени са въздушното пространство, летищата и други точки за влизане и излизане от страната. Ал Башир ще бъде държан на „сигурно място“.

По-рано днес судански войници нахлуха в офисите на организация в Хартум, свързана с управляващата партия Национален конгрес на президента Омар ал Башир, който е на власт от 1989 г.

Военните са влезли в офисите на „Ислямско движение“ - идеологическото крило на партията на 75-годишния държавен глава.

Хиляди жители на столицата Хартум са излезли на улиците в района на министерството на отбраната и скандират „режимът падна“. След обявеното от армията сваляне на властта обаче те се обявиха против случващото се и настояха коренна промяна на системата.

Судан бе обхванат от протести с искане за оставката на Омар ал Башир през декември след увеличение на цената на хляба.

От събота демонстрациите са край военното ведомство в столицата, където хиляди жители настояваха армията да ги подкрепи.

Протестите през декември избухнаха в деня, в който основният опозиционен лидер - бившият премиер Садик ал Махди, който бе свален през 1989 г. с помощта на преврат, се завърна в родината си от изгнание. Неговият син съобщи по-рано днес, че Ал Башир е под домашен арест заедно със свои съратници.

Суданската Национална служба за разузнаване и сигурност междувременно обяви освобождаването на всички политически затворници в цялата страна. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени