Eмисия новини
от 01.00 часа

Сдружение "Естествоизпитатели" прави конкурс за два детски лагера

Хижа "Заврачица"
Снимка: http://marshruti.com

Сдружение "Естествоизпитатели" обяви конкурс за участие в безплатни детски лагери за деца на възраст от 9 до 14 години. До 15 май сдружението ще събира творчески материали на тема "Планина, обичам те!" 

"Идеята се роди естествено от нашата лична, може би, фрустация, заради липсата на достъп на много деца и младежи до природната среда и усещането за отдалечаване, все повече и повече отдалечаване от природата и влиянието на това отдалечаване върху развитието на децата и не само на тях, на цялото ни общество", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Сашка Витанова от "Естествоизпитатели".

Лагерите ще бъдат два, с продължителност по 5 дни. Първият се планира да започне на 8 юли.

"Лагерите ще ги провеждаме в района на хижа "Чакър войвода", на около 2 часа и половина - три от Боровец в посока хижа "Заврачица" в Рила планина. Самата хижа е на границата на Национален парк "Рила". С хижарите Иван и Елена сме приятели от дълги години и те също много ни подкрепят."

Районът на хижата е избран заради това, че децата нямат голяма опитност и ще спят на палатки. "И преживяването на открито - да имаме възможност, ако има нужда да се приберем на закрито. И също така в хижата се храним, но всичко друго се случва навън. Имаме изкачване навръх, походи", разказа още Сашка Витанова.

За да се включат в лагерите децата трябва да изпратят своето послание.

"Децата, които искат да бъдат част от тези лагери, могат да се включат в нашия конкурс. Тази година така оформихме предложението. Трябва по някакъв начин, какъвто на тях им харесва и им е удобен, да изразят тяхното желание - защо те заслужават да имат място в тези лагери. Може да е през разказ, може да е през песен, рисунка, може да е видео", допълни Сашка Витанова. 

Текстовете и видео посланията могат да се изпращат на адрес estestvoizpitateli@gmail.com.

За тазгодишните лагери има осигурено финансиране, съобщи още Витанова. "Но имаме желание да направим още много лагери. В един лагер средно са около 10-12 деца, така че да можем да обърнем внимание на всяко едно и да работим качествено. Продължаваме да набираме средства. Всеки може да допринесе като директно дари на сметката ни или може да се сдобие с кърпа за глава, или торба, или тениска. Може да ни подкрепи с каквото разполага - транспорт, храна, със своето доброволчество."

Повече за инициативата ще чуете в звуковия файл.

Още от