Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански експерт: Мафията е рак, който се разпростира към Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международните антимафиотски усилия може да се засилили през последните месеци, но италианската организирана престъпност е социален и икономически „рак“, който светът изглежда подценява, смятат експерт, цитиран от АФП.

Най-силният удар за последните месеци бе нанесен пред декември, когато в шест различни държави бяха задържани 90 гангстери от калабрийската мафия Ндрангета.

И докато е добре известно, че сицилианската Коза Ностра присъства в Австралия, Канада и САЩ, други мафиотски кланове се глобализират също, като най-предпочитани от тях дестинации са страни от Европейски съюз.

Трите основни престъпни синдиката - Коза Ностра, неаполитанската Камора и Ндрангета, са сред „най-застрашителните в Европа“ заради глобалния обсег на техните действия, смята Европол.

Тяхната сила е в контрола и в експлоатирането на територия и общност, включително с инсталирането на съюзници на административни позиции, дори далеч от териториите, които контролират.

Италианският експерт Кристиано Томаси заяви за случаи в цели квартали на европейски градове, които са под контрола на организирани престъпни групи.

„Защо привидно изглежда, че нищо не се случва в тези райони? Защото мафията контролира всичко, но това не е здравословен контрол, а рак, който се развива. А където има рак, няма живот“, коментира Томаси, полковник от полицията, който работи като анализатор за италианската антимафиотска агенция ДИА.

Той и колегите му през последните години са принудени да разширят разследванията си отвъд Германия, Франция и Испания към източноевропейските страни.

Активи на стойност 250 млн. евро бяха конфискувани при скорошна операция в Румъния, където мафията е забила ноктите си във всичко - от строителни компании до стотици апартаменти и дори спа, казва Томаси. Той допълни, че е разкрита и престъпна дейност в Словакия, където Ндрангета се опитва да източва еврофондове. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!