Eмисия новини
от 00.00 часа

Спорове дали австрийски завод замърсява въздуха във Велико Търново

3
Австрийският дървопреработвателен завод, който, според протестиращи, замърсява въздуха
Снимка: Здравка Маслянкова

Граждани на Велико Търново настояват за по-строг контрол на завода на австрийска компания за производство на дървесни плоскости. Производствените мощности са в жилищния квартал „Чолаковци“, а местните хора се оплакват от лош въздух и са притеснени от сечта на големи количества дърва за суровина на завода. Според държавните институции проблем няма.

Темата с въздуха във Велико Търново влезе в предизборната кампания на БСП и Елена Йончева, а при посещението си в старата столица и срещата с гражданите, които се бяха събрали пред дървопреработвателния завод, Йончева заяви, че по данни на Онкологичния център в града за миналата година има 20% увеличение на онкологичните заболявания. „Това е фалшива новина и е недопустимо да се използва за насърчаване на страховете на хората“, коментира управителят на Онкологичния център във Велико Търново д-р Мария Рачева. 

Хората не вярват на Регионалната екологична инспекция, че дървопреработвателният завод не замърсява въздуха във Велико Търново и настояват за контролна станция, чиито показатели да са обществено видни в реално време:

„Проблем е емисиите от вредни вещества, които се изхвърлят в атмосферата на Велико Търново. Другият голям проблем са камарите с дървета.

"Изсичат се гори, въздухът е толкова замърсен, аз съм потресен".

"Лоша миризма, лош въздух, не се диша даже“.  

Това казват протестиращите. Проблемът е поставян няколко пъти на парламентарен контрол, посочи депутатът от БСП Явор Божанков:

„Получихме отговори от министъра на околната среда, че всъщност нарушения не са установени“.

„Правителството и държавните институции неглижират проблема, настояваме за по-строг контрол, но едва ли ще стане“, посочи на срещата си с гражданите и на пресконференция след това говорителят на ПГ на БСП и водач на евролистата на социалистите Елена Йончева:

„Жителите на Велико Търново твърдят, че има подобно замърсяване, че има замърсяване с фини прахови частици. Министерството на околната среда казва, че няма никакъв проблем, че няма замърсяване на въздуха. Истината е по-различна. Онкологичният център във Велико Търново – статистиката е, че само за една година с 20% са се увеличили онкологичните заболявания в града. Хората масово се оплакват от алергии и от респираторни заболявания“.

Че проблем с качеството на въздуха във Велико Търново има, не отрича никой, но е фалшива новина в предизборната кампания, че лошият въздух е довел до 20% увеличение на онкологичните заболявания, посочи за „Хоризонт“ д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център във Велико Търново:

„Това е като фалшива новина и ако има някакво влияние на това замърсяване на въздуха, независимо от кого е, трябва да гледаме дали са се увеличили бройките на новооткритите болни. Официалните данни за 2017-а и 2018 година ние виждаме не само за града, за цялата Великотърновска област, новооткрити са 231. За 2018 година до 14 ноември новооткритите са много, много по-малко – 139. Това са данните за рака на белия дроб, точно този, който се влияе от замърсения въздух. Аз не мога да разбера защо някои хора си играят със страховете на пациентите“.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици и различни неорганични и органични вещества водят до респираторни заболявания, но не са единствено и достатъчно условие за предизвикване на рак, посочи още д-р Рачева, която е онколог с 40-годишен стаж. 

Заводът за дървопреработка, от който великотърновци се оплакват за мръсния въздух и непоносимите миризми в крайните квартали, получи в края на миналата година комплексно разрешително за десетократно увеличения си производствен капацитет от екологичното министерство. Задължително трябва да бъде монтирана автоматична станция за контрол на въздуха от инвеститора, посочи инж. Ваня Дикова от Регионалната екологична инспекция: 

„Това предприятие за да извършва дейностите си по комплексното разрешително, то трябва да изгради такава автоматична станция, която да бъде обслужвана от Регионална лаборатория Велико Търново. Тя притежава необходимите квалифицирани експерти, които да участват в обслужването, и резултатите от тези измервания да бъдат на достъп до РИОСВ и до общината в реално време“.

Чуйте целия репортаж в прикачения файл.

Галерия

Още от