Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) в София

Във форума се включиха 107 участници от 39 държави в Европа, Азия и Африка

22
Президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си лорд Тони Хол, генералният директор на БНР Александър Велев и министърът на културата Боил Банов
Снимка: Ани Петрова

25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) започна работа в София. По покана на Българското национално радио форумът се провежда за пръв път в България. В събитието се включиха 107 участници от 39 държави от Европа, Азия и Африка, представляващи 44 обществени медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват обществени медии или радиопрограми.

Министърът на културата Боил Банов приветства Радиоасамблеята, като обърна внимание на отговорността на авторите и разпространителите на съдържание: „Публиката на 21-ви век е различна, защото голяма част от нея – особено младата – предпочита социалните платформи. Непроменена обаче е отговорността на обществените медии да предоставят безпристрастна и точна информация. Тук трябва да прибавим и борбата с фалшивите новини. Всички тези предизвикателства са намерили място в програмата на Радиоасамблеята,“ подчерта Боил Банов и пожела успех на форума.

„Кой може да отговори на фалшивите новини? Ние. Кой може да говори смело? Ние. Трябва да говорим много силно в среда, в която се крещи. Защото нашата битка е битка за демокрация,“ каза президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на ВВС лорд Тони Хол пред участниците в Радиоасамблеята. „Дълбоко вярвам, че ако искате противоотрова срещу фалшивите новини, това са медии като Българското национално радио. Ако искате културата ви да е представена многостранно, това също са обществените медии. Ако искате да обединявате хората, това пак са обществените медии и те трябва да имат съответното финансиране. Всички знаем, че обществената сфера е подложена на съкращения, но наистина мисля, че си струва да се подкрепят обществените медии и това време дойде, “ категоричен беше лорд Хол.

Генералният директор на EBU Ноел Къран подчерта, че разнообразието на гледни точки и споделените ценности са това, което отличава обществените от комерсиалните медии: „Обществените медии са източник на достоверна информация и това е ценност, която те привнасят в обществото. Най-важно е съдържанието, което те създават.“ Тази позиция сподели и медийният директор на EBU Жан Филип де Тендер, който допълни, че новините остават големият потенциал на обществените медии в борбата с фалшивите новини и в битката за доверието на потребителите.

Генералният директор на БНР Александър Велев представи позиционирането на програмите на Българското национално радио, които се ползват с най-високото доверие според проучванията на института Ройтерс. Велев обърна внимание на дигиталната трансформация, която е приоритет за общественото радио. Обновяването на сайта, активното присъствие в социалните мрежи, видеостриймовете от концерти и събития и лайфстриймовете на предавания в последните две години са постигнали рекорден ръст на потребителите на съдържание на БНР. Вече ежегодният Радио Парк Фест и новата класация за българска поп и рок музика „БНР Топ 20“ пък умножават младата аудитория на Българското национално радио.

25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) продължава днес и утре в НДК с разисквания на дигиталното развитие и привличането на младата аудитория.

Още снимки можете да видите на нашата страница във "Фейсбук".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна