Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер в памет на Христос Папуцакис в Атина

Вечер в памет на издателя Христос Папуцакис (1934-2009) се състоя в Академията за изящни изкуства в Атина. Негова е заслугата за издаването на Антология на балканската поезия „Хемус”.

Идеята изкристализира след среща с българския поет и преводач Стефан Гечев (1911 - 2000) в Делфипрез март 1993 г.Там двамата се запознават на симпозиума „Балкани: Национални култури и общо бъдеще. Балканските интелектуалци срещу войната”.

Като издател тогава на двуседмичното гръцко списание за политика и култура „Анди” („контра, анти“), Христос Папуцакис публикува текст на Стефан Гечев, „Нека опознаем преди, да говорим“, а подзаглавието е: „Един български поет предлага на всички балкански народи да общуват посредством поезията”.

Тази идея се осъществява благодарение на енергията на преводачи, литературни критици и не на последно място на самия издател Папуцакис. В луксозно издадената антология „Хемус“ поети от балканските страни се сговарят без посредничеството на английския език и петте тома са знак за духовните контакти между тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени