Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: БСП не успява да привлече много от разочарованите от далаверите на ГЕРБ

Кольо Колев
Снимка: БГНЕС

Доверието в ГЕРБ спада, но БСП не събира много от разочарованите избиратели. Това заяви в предаването „Нещо повече“ социологът Кольо Колев от агенция „Медиана“.

Според изследване на агенцията в момента БСП имат с 0,6 процента преднина пред ГЕРБ по отношение на нагласите за предстоящите евроизбори. Ръст се наблюдава в резултатите на по-малки партии като "Воля", ВМРО и "Атака", а анкетата показва и необичайно висок интерес към самите евроизбори, като 70 процента от хората казват, че ще упражнят правото си на вот.  

„Тези избори не се възприемат като евро, като имащи отношение към европарламента. Те се възприемат като насочени навътре в страната – своеобразен вот на доверие към управлението, то да бъде наказано или защитено. Близко са до едни парламентарни избори, защото евроизборите традиционно не предизвикват внимание. Повишава се броят на тези, които искат да вземат изборната бюлетина като тояга и да накажат. Смятам, че ще има нетрадиционно висока за евроизбори активност“, каза Кольо Колев и допълни как общественото мнение е било повлияно от скандала "Апартаментгейт".

„Опитът да се каже, че това е изборна атака или другата основна опорка – „Всинца са маскари“ – не намират почва в общественото мнение. За близо 70 процента от хората това са напълно реални далавери, а едва 15 процента, основно избиратели на ГЕРБ, казват, че това е атака от опонентите. Дори там над половината са съгласни, че има реални далавери“, заяви Колев.

БСП обаче не успява да събере в себе си недоволството, а вътрешните спорове в партията около номинацията на Сергей Станишев за евродепутат е възможно да са „голяма услуга“ за управляващите.

„БСП слабо успява да привлече разочарованите, които искат да ударят управлението с друга бюлетина. Има експлозивно нарастване при малките партии – "Воля", ВМРО, "Атака", които са близо до границата за вкарване на евродепутат. Наблюдаваме го и при Демократична България и Коалиция за България на АБВ“, изтъкна Колев и допълни, че е не само в България гражданите търсят алтернатива в нетрадиционни политически сили.

„БСП може да направи голяма услуга на основния си опонент със скандал в собствените си редици. Дори хората да имат разнопосочно мнение относно личността на Станишев, те си дават ясна сметка, че е председател на ПЕС – високопоставена и мощна фигура. Неслучайно е на второ място сред българските политици, които имат влияние в Европа“, заяви Кольо Колев и допълни, че според анкетираните българският политик с най-голямо влияние в Европа е Бойко Борисов, а на трето място е президентът Румен Радев.

„Няма чак такова поражение върху (имиджа на) Борисов, защото взе кардинално отношение по "Апартаментгейт". Всичко това дистанцира Борисов от далаверите в самата партия. Това дистанциране на лидера от партията е малко шизофренно“, каза Колев.

Целият разговор със социолога чуйте в прикачения файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна