Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харалан Александров: Саморазправата с властта е толкова вредна, колкото тази с циганите

Харалан Александров
Снимка: БГНЕС

Саморазправата с политиците и богатите е точно толкова вредна за обществото, колкото тази с циганите. Това заяви в предаването „Нещо повече“ социалният антрополог Харалан Александров по отношение на етническото напрежение в Габрово и скандалите около имотите на властимащите.

„Не познавам ситуацията в Габрово, но тя поразително напомня на тази отпреди месец в Кюстендил. Сбиха се някакви хора, едните българи, другите роми. Имаше убит човек, след което страховит натиск от отчаяни и гневни хора към властта да обяви случая за етнически и да изгони циганите завинаги. Слава Богу, в Кюстендил кметът и институциите удържаха. В Габрово се налага Томислав Дончев да ходи да успокои страстите“, заяви Александров и допълни, че случаят със сигурност ще бъде използван предизборно, защото "българските политици са безскрупулни в употребата на всичко, което може да им свърши работа".

„По-притеснителна е лекотата, с която от един битов конфликт се стига до етнически конфликт. Явно има натрупан много гняв в тези райони. Явно интерфейсът между българската и ромската общност е една от линиите, по които гневът много лесно се възпламенява. Другата е тази между хората и властта, която разполага с апартаменти. Това са двата фронта – срещу политиците и магистратите с апартаменти, и срещу циганите, които са лоши и не ни слушат“, опрости Александров народното недоволство.

Саморазправа на гневна тълпа с властимащите е точно толкова нездравословна, колкото саморазправа с циганите, допълни антропологът по отношение на настроенията в страната.  

„Отказът на полицията да изпълнява репресивни функции води до това, че някаква част от хората се нагърбват с тази задача и става страшно. Тъкмо затова трябва да има политики на превенция, мониторинг на риска – всичко, което по света се прави от цивилизованите социални работници. Ние направихме социалните работници най-отхвърляната професия. Държим се сякаш гетото можем да го оставим да си ври в собствен сос“, каза още Александров, но допълни, че има позитивна промяна в образователната политика за връщане на отпадналите от училище деца.

Александров заяви, че според него скандалът "Апартаментгейт" се е превърнал в „безумие“, което трябва да бъде спряно, преди да е съборило цялата „институционална инфраструктура“, в която хората имат останало доверие.

„Можем да го спрем, като започнем нормален дебат по въпросите за властта, злоупотребите, корупцията, неравенствата. В момента не водим борба с тези проблеми на обществото, а с богатите и успелите и техните апартаменти“, допълни доц. Харалан Александров.

Целия разговор с него чуйте в прикачения файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна