Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Иванов: Няма как да се върне доверието към КПКОНПИ

„КПКОНПИ беше приключена, доверието в нея вече е под 0. Няма как оттук нататък доверието да бъде върнато, независимо дали ще има оставки, нов закон или нови лица, които да я оглавят“. Това каза пред БНР Николай Иванов - специалист по антикорупция.

„За българина имотът е поставен на висок пиедестал. Това в момента е отражение на българската действителност, но от страната ѝ на максималното падение, на абсолютното дъно с този скандал, който се разиграва, от гледна точка на българските политици. Тук не говорим за престъпления, тук говорим за морал, достойнство, лично самоуважение, за едни качества, които очевидно те ги нямат. Те обаче са много пряко свързани с т.нар. корупционно поведение“.

Корупцията е явление, което води и създава предпоставки за извършване на някакво престъпление, подчерта Иванов.

По думите му няма как да се противодейства на явление със законова база. Първо трябва да стъпим върху моралните качества, а второ – нетърпимостта към такова поведение, добави той и каза:

„Когато се появи тази нетърпимост в обществото, тогава ще има предпоставка да говорим за опити за противодействие на явлението. Аз все още не я виждам“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени