Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Yuri's Night организира „Рацио“ по случай Деня на космонавтиката

12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, който лети в Космоса. От „Рацио“ организират Yuri`s night – Sofia 2019. То e част от група събития по цял свят – Yuri's Night, затова и името е на английски. По този повод Ива Дойчинова разговаря в студиото на „Нашият ден“ с Любомир Бубуров от „Рацио“ и Тихомир Димитров, основател на „Космическа академия за деца“.

Първият въпрос на Ива Дойчинова беше какво е Yuri's Night?
Любомир Бубуров: Yuri's Night е серия от събития, които се организират по случай Денят на космонавтиката по целия свят и цели да чества деня, в който се е осъществил първият полет в Космоса. Самият формат е малко по-свободен. Целим да е и дискусия, и забавление, тоест това е наистина цяла вечер – ние започваме в седем и продължаваме до 11 часа.

Ива Дойчинова: А каква е представата ви за Юрий Гагарин?
Тихомир Димитров: Понеже ми е мечта да отида в Космоса и се надявам някой ден това да се случи, винаги се опитвам да си представя, как се е чувствал този човек преди този исторически първи полет. Нека слушателите да си представят, че се връщаме в 1961 година, повече от 50 години назад. Преди него никой не е летял в космоса освен кучета. И този човек има смелостта да седне в една консерва, просто казано, и да види какво ще стане. Той е бил космически турист. Пътувал е 108 минути – една обиколка на Земята, връща са жив и здрав, но загива години по-късно в самолетен инцидент. Бил е малко луда глава.

Ива Дойчинова: А какво интересно можем да разкажем за Юрий Гагарин като човек?
Любомир Бубуров: Едно от по-интересните неща за героите по принцип е да ги очовечаваме до някаква степен. Юрий Гагарин е космически герой, това е прекрасно. Въпросът е, че това по някакъв начин го поставя на пиедестал, а той е бил също толкова уязвим от неща, които са свързани с ежедневието, както и ние. Има една много яка история, свързана точно с кацането му обратно на Земята – той каца в едно поле, където е имало някаква женичка, която го вижда в някакъв необичаен костюм и той й обяснява, че идва от Космоса и тя го възприема като… извънземен.

Какво още разказаха Ива Дойчинова, Любомир Бубуров и Тихомир Димитров за Юрий Гагарин и Yuri's Night можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени