Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата дата за Брекзит – повече от същото

Ива Дойчинова и Любомир Кючуков в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Кирил Чобанов

Вчера стана известно, че лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей са договорили гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от съюза до 31 октомври. Това е важно решение за света и Европейския съюз, което отлага дилемата с нови 6 месеца.

Ива Дойчинова коментира темата в „Нашият ден“ с директора на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи и бивш посланик на България във Великобритания Любомир Кючуков. Водещата го попита може ли да наречем датата 31 октомври знакова?

Любомир Кючуков: „Датата не е случайна, но тя не е свързана с Хелоуин. Между другото, всички дати, които се коментират, имат своята вътрешна логика и са свързани с дневния ред на Европейския съюз. Датата 22 май, която досега беше и която продължава да съществува в календара на Брекзит, е свързана с изборите за Европейски парламент. Това, което Тереза Мей поиска – 30 юни, е денят преди започване работата на самия Европейски парламент, което по някакъв начин да обоснове евентуалното неучастие на британски евродепутати в работата на парламента.

31 октомври – датата, която сега се появи, тя е свързана с приключването на работата на Европейската комисия. Сега стремежът е Брекзит да бъде приключен в рамките на работата на тази Европейска комисия. И последната дата, която засега съществува в календара от гледна точка на евентуалния преходен период – 31 декември 2020 година, тя е свързана с изтичането на сегашната многогодишна финансова рамка – тоест Великобритания да не се включва в новия европейски бюджет с всичко произтичащо от това."

За да научите, какви са възможните бъдещи сценарии около Брекзит и защо Любомир Кючуков нарече новосъздалата се ситуация "повече от същото", чуйте целия негов анализ в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени